Прочитај ми чланак

Др ЖУЈОВИЋ: Корона се не уклапа у вирус, не носите маске, не дајте да вас затворе

0

Начелник дневне болнице Градског завода за плућне болести др Дејан Жујовић изјавио је за Н1 да није потписао писмо "Уједињени против ковида", јер није хтео тиме да угрози своје колеге, будући да месецима јавно износи своје друшвено-политичке ставове. Иако подржава захтеве лекара, мишљења је да би требало да буду ангажованији, а и сагласан је са оценом премијерке Ане Брнабић да је писмо усмерено против председника Александра Вучића, јер су, према његовој оцени, чланови Кризног штаба "само лутке на његовим прстићима".

Жујовић је у Новом дану ТВ Н1 рекао да је писмо „Уједињени против ковида“ академско, и да лекари који стоје иза тог апела можда не схватају најбоље друштвен-политички амбијент у којем се крећемо.

– Ви морате да разговарате са одређеном особом истим језиком, јер је то једини начин да вас разуме. Морам по први пут у животу накратко да се сложим са премијерком да је био напад на Александра Вучића. Колеге су мислиле да неки људи не заслужују да буду чланови тог имагинарног тела – имагинарног, јер Кризни штаб не постоји ни у једном закону, Влада га је донела једном уредбом – и једна од реакција премијерке била је да је то напад на председника. Ја се слажем са тим. Морамо да разумемо да је у питању један игроказ. Замислите позориште луткица, оне само причају оно што треба да кажу. Сваки прстић има улогу за једну луткицу – навео је Жујовић.

Упитан чији су прстићи, Жујовић је рекао да су председника Вучића. Стога је истакао да је прича о лекарима из Кризног штаба, прича о погрешним лицима, јер они уопште нису важни и ништа се не питају.

– Зашто бисмо дискутовали о статусу особа које се ништа не питају. Које су само трбухозборци – поручио је.

Потписницима писма је саветовао и да буду мало чвршћи, јер ово није борба у коју можете кренути „у белим хеланкама и балетанкама“. Како је рекао, не мора се ићи у штрајк, али би било добро широко се повезати са синдикатима полиције и војске, јер су многи униформисани момци оболели или преминули од ковида зато што им „неко није да заштитну опрему“.

– Дешава се (удруживање), али мора шире, јаче, више. Не знам да ли је друштво свесно у коју смо ситуацију запали и какав је једини могучи излаз. Постоји само једна могућност – промена система – казао је Жујовић.

Упитан како се мења систем, одговорио је да се мења изборима који ће, према његовој оцени, бити поновљени много пре краја четворогодишњег мандата будуће владе.

Зато је поновио да је адреса на коју треба упутити захтеве лекара – председник Вучић, и да треба изнедрити јак тим од бар петоро прегоравача који ће поставити црвене линије „преко којих господин који воли да крши уставна овлашћења не сме да пређе“.

На питање које су то црвене линије, Жујовић је рекаао да је Вучић за њега већ прешао све црвене линије, да је „пао испит“, а по свему судећи ће да „падне и годину“.

И младићи могу остати трајни инвалиди због ковида

Жујовић се осврнуо и на тренутну епидемиолошку ситуацију, истичићи да је пацијената и даље много и да је питање да ли ће српско здравство моћи да се опорави после ове кризе.

Објаснио је да се ковид не уклапа ни у једну слику заразних болести, јер не погађа тешко само рањивије особе, већ имати и „море младића од 25-30 година, који ће можда преживети, али ће остати трајни инвалиди“.

Наиме, једно истраживање спроведено у Далмацији показало је да чак и особе које су имале благи облик болести, могу имати трајне последице на свом респираторном систему, навео је гост Новог дана.

Жујовић је и сам прележао коронавирус, а посебно се осврнуо на једну последицу болести о којој се у јавности слабо говори, а то је стигматизација.

– Кад сам изашао из болнице сам сам био са оном торбицом са својим стварима, и долазим до такси станице, и ти искусни вуци препознају ко сам и одакле долазим, и неће нико да ме прими у ауто. Све док нисам спустио торбу и одржао мотивациони говор београдским таксистима. Онда сам добио једног добровољца који ме је примио – казао је Жујовић.

Шетајте слободно, коронавирус није дрекавац

Рекао је и да је оно што се тренутно ради теретанама велики злочин, јер је то једино место „где можете да се бавите својим физичким и менталним здрављем“. Упитан од ризицима од заразе у теретанама, Жујовић је истакао да су они мањи него у тржним центрима где сви пијемо из истих шољица, пипамо исту гардеробу и шетамо под централном климом. „Али њих нећемо да затворимо зато што је то крупни бизнис“, констатовао је он.

Одбацио је и оцене да ће ситуација на јесен бити тежа, јер им, како је рекао, то нећемо дати.

„Нећемо им дати да нам буде теже, да нас поново затварају као бабуне по становима и да глумимо Јевреје 1939. Живећемо своје животе пуним плућима. Моћи ћете у 8.15 да изађете и да се прошетате, и немојте се плашити на отвореном уопште, јер коронавирус није дрекавац (…) Немојте ни маску да носите. Слободоно, ако нема никога у близини ништа вам се неће десити, немојте дати да вас ломе“, поручио је гост Новог дана.

Зато је и истакао да се због свега што се глобално дешава, плаши да као последицу немамо то да „да живимо са овим проклетим маскама нон стоп“, и да нам се животи „потпуно дехуманизују“.