Прочитај ми чланак

Др Несторовић: Дајеш људима, а ниси мишевима. То ми изазива нелагоду

0

Београд -- Некадашњи члан Кризног штаба др Бранимир Несторовић каже да око вакцина има пуно непознаница и да су оне постале политичко питање.

Прво питање је, каже он за ТВ Прву, ко ће уопште да се вакцинише, јер се не зна колико је људи прележало коронавирус као асимптоматски случајеви.

Screenshot TV Prva

„Не знам зашто се каже да је имуниет оних који су прележали ковид 19 мали, он је добар. Друго питање је која вакцина, а то је постало политичко питање. То је огроман број вакцина, нарочито ако је реч о две дозе“, рекао је др Несторовић.

Он објашњава да у свету сада постоје четири типа вакцина – неактивне, протеинске вакцине, ректорске вакцине и информационе РНК вакцине, које изазивају измене у структури наших гена, ту спадају две, међу којима је и Фајзерова.

На питање коју би, ако мора, он примио, Несторовић каже да свакако не би примио те две из последње групе.

Подсећа да је већ првог дана вакцинације у Великој Британији било анафилактичких шокова, као реакција.

Према његовим речима, у студији у вези с вакцином датом у Британији, постоји и један део који њега застрашује. „Не зна се ефекат на фертилитет, јер нису завршене студије на животињама, на мишевима. Дајеш људима, а ниси ни мишевима…то ми изазива нелагоду“, рекао је он.

Говорећи о бројевима инфицираних коронавирусом у Србији и чињеници да су нам болнице крцате, др Несторовић каже да се направила велика паника и страх код грађана, а према најновијем податку од јутрос, смртност код овог вируса је 0,26 одсто.

„Болнице су пуне јер су се људи уплашили, јављају се и због кијавице“, рекао је он и додао да се јавност узбунила због његове недавне изјаве о тестирању.

И СЗО је рекла да се тестирају само људи с високом температуром и отежаним дисањем, истакао је др Несторовић, уз поруку грађанима да нема разлога за панику и страх, као и да у Србији имамо много домаћих, природних намирница и чајева којима се јача имунитет.