Прочитај ми чланак

Др Којен, др Тркуља, др Цветковић и др Девић: Шта све крију тајни архиви ОЗНЕ

0

Поводом годишњице од првих антикомунистичких демонстрација у Србији, које су одржане 9. марта 1991 године и три деценије од увођења вишестраначја у Србији на Правном факултету у Београду је одржана је трибина на којој је промовисана књига „ОЗНА – репресија комунистичког режима у Србији 1944–1946. Документи”, коју заједнички ауторски потписују историчари др Срђан Цветковић и др Немања Девић.

На промоцији споменуте књиге говорили су: Проф. др Леон Коен, проф др Јовица Тркуља, као и сами аутори др Срђан Цветковић и др Немања Девић

Учесници ове трибине су изнели своје ставове у вези ауторитарног наслеђа данас у Србији и политичкој култури једног тешког времена, након Другог светског рата; као и о томе које су биле објективне размере терора и страдања и како је изгледала технологија и сценарио насиља од 1944-46; односно и о томе шта крију архиви ОЗНЕ, зашто није дошло до отварања досијеа тајне полиције и колико данас живимо последице тог црвеног терора који запљуснуо српске земље након Другог светског рата.

Књига „ОЗНА: репресија комунистичког режима у Србији 1944–1946. Документи“ представља до сада највећу збирку оригиналних документа које говоре о технологији насиља којим је руководила ОЗНА непосредно иза Другог светског рата и о ликвидацији народних непријатеља.

На основу докуемтнарне грађе дат је један пресек и детаљна анализа овог насиља.