Прочитај ми чланак

ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМ НА СРПСКОМ: Доступан је Сербиан 2015 (OpenBox) (Видео)

0

cd3
Доступно је за преузимање ново издање дистрибуције Сербиан, намењено за рачунаре са слабијим карактеристикама, као и за све оне који су љубитељи оперативних система са малом потрошњом ресурса.

У употреби је управник прозора OpenBox, а нешто више о његовим подешавањима можете сазнати овдеУ обликовању овог издања, поред Debian (Jessie) складишта, коришћене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и по неколико пакета из дистрибуције CrunchBang и независних извора. Величина ИСО слике за преузимање износи око 1.1 ГБ, док ће по инсталацији, заузети простор на хард диску бити нешто испод 3 ГБ.

Као најуочљивије измене у односу на верзију 2014, могу се навести употреба LightDM менаџера пријаве и панела bmpanel2. Корисници којима више одговара панел tint2, могу да подесе његово стартовање, пошто и он долази са инсталацијом. Поред тога, неколико прединсталираних апликација замењено је тренутно бољим решењима, а међу њима су резач медија, клијент е-поште и прегледач фотографија. Такође, ту се сада налази и нови софтвер као што је лични организатор, менаџер преузимања, системски инфо итд.

Апликације које долазе уз Сербиан 2015 намењен старијим рачунарима, важе за мање захтевне, а њихов избор изгледа овако:

PCManFM и Catfish за управљање и претрагу фајлова
Synaptic i GDebi за управљање и инсталацију пакета
Мултимедија: Audacious, VLC, SMPlayer, Guvcview, Brasero, Curlew
Интернет: Iceweasel, Chromium, Skype, Geary, Transmission, uGet, Xchat, Gajim, GL Radio Player 
Канцеларија: Abiword, Gnumeric, Evince, Leafpad, Osmo
Графика: Mirage, GIMP

Ту су још и алати за архивирање, клипборд, чишћење система, праћење вести, управљање партицијама, подешавање изгледа итд. На овој страни, наведени су неки од савета који вам могу затребати, а односе се на OpenBox управник прозора и пратеће програме. Као пар битнијих ставки, треба напоменути да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: ла, ћи, ен. Ако сте инсталацију извршили на преносиви рачунар, у аутостарт фајлу уклоните ознаку испред линије fdpowermon, да би могли да пратите стање батерије.

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразу- мевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници.

Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Ако некоме са другог говорног подручја затреба, ту се може пронаћи и фајл menu.xml на енглеском језику. 

По објављивању Сербиан 2015 КДЕ издања, биће образована ажурирана ИСО слика и за Опенбокс верзију са јединственим визуелним изгледом. На крају, хвала свим читаоцима ових редова, корисницима који имају или ће имати Сербиан на свом рачунару, као и свим медијима и појединцима који су дали свој допринос промоцији оперативног система.

Оперативни систем можете преузети овде

 Дебиан Србија

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!