ДОШАО ИЗ КИНЕ У БЕОГРАД „На аеродрому ме нису ни погледали“

0

Стеван Лончар из Зрењанина, који живи и ради у Кини, у среду је са пријатељем допутовао у Београд из града Гвангжуа на југу Кине. Како каже за Директно.рс, "на аеродрому их нико није погледао", упркос наводним мерама српске власти у вези забране уласка свих путника који долазе из подручја погођених вирусом корона.

– Није био директан лет, већ Кина – Москва, Москва – Београд. Сви смо мислили да ћемо ићи у карантин, јер је тако било на вестима. Провере, не пуштају путнике из угрожених земаља, све су то говорили званичници у јавности. Са мном и другом су била четири Кинеза, који су носили жуте маске. Кад смо дошли у Москву, јурили су са нама да стигнемо на лет за Београд, јер је каснио. Дошли смо у Београд на аеродром „Никола Тесла“, Кинези су прошли испред нас. Нико их ништа није ни питао – објашњава Стеван и додаје „да ништа од оног што су рекли српски политичари у вези са провером путника који стижу из земаља попут Кине и Италије, није тачно.


– Све што су рекли у вези провере путника који долазе из Кине или Италије, јесте потпуна лаж. Апсолутно никакве провере није било. Аеродром је био релативно празан, али било је и доста странаца. Нико нас ништа није питао, нити су нас погледали – каже наш саговорник.

Стеван истиче да су до Београда прошли две провере. При поласку из Кине, и у Москви.

– Када је авион слетео, ушло је неколико људи у комбинезонима и са маскама. Мерили су температуру сваком путнику, неке су изводили напоље. Након тога смо попуњавали формуларе, и у Кини и у Москви. Где смо били претходних 14 дана, где ћемо бити, да ли смо били у контакту са особама које имају вирус, да ли имамо неке симптоме, или наши познаници… Када смо све попунили, они су то проверили и након тога нас пустили.

Саговорник Директно.рс наводи да се не осећа пријатно, и да му није свеједно, с обзиром на немарност надлежних при доласку путника на аеродром „Никола Тесла“.

– Било је доста Италијана на аеродорому. Нисам отишао кући у Зрењанин, јер ми није свеједно. Сестра ми је трудна, теба да се породи за месец дана, и не могу да одем кући. Не осећам се болесно, али можда сам клицоноша. Не бих да се играм – каже и истиче да ће Кина сад постати најсигурнија земља што се тиче вируса.

– Људи тамо поштују шта им се каже, шта им кажу надлежни и политичари. И они се не играју с овим вирусом као наши. У Кини не може да се изађе на улицу ако ти неко не измери температуру, ако немаш маску. Свако ко има минималан симптом, ако неће добровољно, ухапсе га и одведу на испитивање. Ништа не препуштају случају – закључује Стеван.

Подсетимо, Влада Србије увела је привремену забрану уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интензивном трансмисијом коронавируса. То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама НР Кине, Јужне Кореје, Ирана и деловима Швајцарске. Међутим, према речима нашег саговорника, те мере се не примењују.

У Србији је до сада регистровано укупно 35 потврђених случајева COVID 19.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!