Прочитај ми чланак

ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ: Те препоруке су дебилне, због њих ће људи страдати

0

Суштина доктора је да процени шта је добро за пацијента. У супротном, ми му дођемо као самопослуга

“Тврдим да жене у другом стању не треба да иду често на ултразвук . То је бесмислено. Кажу с друге стране да је магнетна резонанца потпуно безопасна. Како може бити безопасно нешто кад вас уводе у магнетно поље јачине 5 тесла, а Земља има 1 теслу. Како се изазива карцином? Па ставите их у магнетна поља”, истиче доктор Бранимир Несторовић .

Истиче да је једно време док је био неки руководилац “лудео кад погледа статистике наше магнетне резонанце и скенера”.

“Деведесет одсто су налази нормални резултати. Родитељи доводе децу по принципу – Дошли смо да видимо. Разумем родитеље али не разумем докторе који их снимају. Суштина доктора је да процени шта је добро за пацијента. У супротном, ми му дођемо као самопослуга – они дођу кажу хоћу то и то и ми им то дамо и ето. Ја своју улогу схватам као филтер”, истиће Несторовић.

“Оно што сазнам из света да пренесем овде али у разумном облику. Јер неке светске препоруке нису разумне. Ево бациће се на мене кардиолози кад ово кажем али Америчка академија за кардиологију је избацила аспирин из превенције. Кажу да је то ризична материја па су поново увели статине у великим количинама. А то је опасно по живот. Те препоруке су дебилне”, јасан је Несторовић.

Каже да би лекари морали да буду поштенији према себи и према пацијентима.

“Ми имамо одличне лекаре, одличне болнице. Не прихватам ту теорију како смо ми лошији од Европе. Примарна здравствена заштита у Европи је чиста катаклизма. Срби не схватају колико добру имају здравствену заштиту. То кад оду тамо онда укапирају.

Мени је била наша жена, професорка, живи у Шведској и њу тамо лекар опште праксе лечи пет година од астме коју она нема. И ја питам да ли је он чуо нешто на плућима а она ми каже како он њу никада није ни прегледао”, каже он.

Истиче да пацијент мора да зна какве су му шансе у лечењу.

“Лекари лако подлежу утицају медија. Ја кад имам тешког пацијента ја му онда кажем шта бих ја урадио да сам на његовом месту. Ја му кажем шта бих ја урадио за себе или своје дете, а он може да ме послуша или не. Некада када ме и не послушају може да на крају буде добро. Јер нису лекари богови, не знамо ми све. Али моје је да му кажем, а његово је да ли ће ме послушати”, каже др Несторовић.