Прочитај ми чланак

ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ шокирао Србе тврдњом: Овај народни лек може бити врло опасан

0

Природни лекови могу бити ефикасни у лечењу прехладе и грипа, али само ако се правилно користе

Професор др Бранимир Несторовић је у једној од ранијих изјава рекао да природне методе лечења често могу помоћи и побољшати стање.

„Када дође до високих температура, може помоћи трљање коже меким пешкиром умоченим у млаку воду. Вода испаравањем уклања вишак топлоте, а трљање пешкиром шири крвне судове и помаже ослобађању топлоте“, каже др Несторовић.

С друге стране, познати народни лек – облоге са алкохолом заправо имају контраефекат на снижавање температуре, тврди докторка.

„Алкохол и сирће доводе до брзог хлађења, па се крвни судови сужавају. Из тог разлога, неколико минута након наношења облога, ослобађање топлоте из коже се смањује, па температура унутар тела заправо расте. Такође, постоји опасност да се алкохол упије кроз кожу када ракија испари“, каже Несторовић.

„Сок од црне рибизле или боровнице, који садрже антоцијане, доказано делује на грип. Антоцијанини су воћни пигменти, али имају веома добро антивирусно дејство. Тимијан и оригано имају слична својства и такође су антибактеријски. Посебно добар ефекат има екстракт афричког мушката, или латинског пеларгонијума“, каже Несторовић.

С друге стране, како наводи, лекови нису дали значајније резултате у смањењу симптома прехладе и грипа.

„Нису посебно ефикасни, а имају велики број штетних ефеката. Код неких људи узимање великих доза лекова са ацетилсалицилном киселином може довести до озбиљних нежељених ефеката“, истакао је он, пишу Новости.

Међутим, понекад их је потребно користити, у случају веома високе температуре.

„Лекови се препоручују у случају веома високе температуре, док се неки могу комбиновати са парацетамолом. У зависности од узраста и врсте лека, могу се наизменично комбиновати четири сата, један за другим, како би се снизила висока температура. Одређени лекови имају добро антибиотско дејство, посебно на стрептококе, што смањује учесталост упале плућа током грипа“, каже Несторовић.

Према речима професора Несторовића, најважније је сачекати грип.

„На овај начин се чува енергија потребна за борбу имуног система са вирусом, што је у том тренутку најважније. Иако многи мисле да ће проћи ‘чак и на ногама’, одмор је веома важан јер убрзава зарастање и смањује ризик од компликација”, подвукао је он.