Прочитај ми чланак

Доказ о превари Комуналне полиције: Како казна од 5.000 постаје 25.000 динара

0

Комунална милиција у Београду последњих месеци грађанима преиначује казне за непрописно паркирање од 5.000 динара у казну од 25.000 динара. Иако су многи помислили да је реч о некаквој камати која се наплаћује, испоставило се да је Комунална милиција смислила начин да додатно напуни своју касу.

Наиме, они прекршај за непрописно паркирање практично преименују у нови прекршај, и то за „непријављивање лица које је њихово возило непрописно паркирало“. То наплаћују 25.000 динара. Према информацијама Нова.рс, појединим грађанима је дуг достигао износ и од астрономских 2.000 евра.

Foto: Privatna arhiva

Нашем порталу јавила се читатељка која је приложила два различита рачуна која је добила од Комуналне милиције у Београду. Како је објаснила, казна за непрописно паркирање је била 5.000 динара.

Следећи рачун који је стигао гласио је на 25.000 динара.

Foto: Privatna arhiva

„Они се понашају као зеленаши“, написала је наша саговорница која је желела да остане анонимна (име познато редакцији).

Објашњава да су јој, кад је тражила објашњење како се то десило и зашто није добила обавештење, у Комуналној милицији рекли да нису они криви, те да су они све слали поштом.

„Поштар није крив, јер сам уредно добијала остале пошиљке, тако да њихов аргумент и сваљивање кривице на неког другог нису валидни. Ми возачи добро знамо да, ако се паркираш на трамвајским шинама, добијаш казну с приближном цифром коју сам и ја добила. Ја сам била уредно паркирана на месту као и остали аутомобили у ИИИ зони у улици Мије Ковачевића, и кажњена сам због тога да ометам саобраћај“, објашњава она.

Та казна је била 5.000 динара а затим је порасла на 25.000 динара.

„Притом, поред неколико жалби за умањење казне сваки пут су ме одбили и морала сам да платим половину износа од 25.000 динара уместо 2.500“, наводи наша саговорница.

Она је као доказ приложила прву и другу казну за паркирање.

Foto: Privatna arhiva

Како превара функционише

Суштина је да овде није реч о камати која је за 10 месеци порасла на 25.000 динара. Реч је заправо о потпуно новом делу/прекршају за који је запрећена казна од 25.000 динара.

Цео систем је заправо одлично разрађен.

Комунална милиција шаље опомене и обавештења о прекршају који никада не стигне на адресу. Пошто грађани нису обавештени о казни и прекршају након неколико месеци Комунална милиција преиначује дело.

Уместо непрописног паркирања грађани се терете за за непријављивање лица које је њихово возило непрописно паркирало.

Казна за тај прекршај је 25.000 динара.

На нову праксу Комуналне милиције упозорила је и председница ГО ССП Мила Поповић.