Прочитај ми чланак

Док СПЦ ћути о вакцини и Рио Тинту – Хрватски бискупи: Стоп ковид дискриманацији!

0

Дочекали смо и то: српски народ мора да поздравља одлуку хрватских бискупа, а да се крсти и пита где је нестала наша Српска православна црква? Како је могуће да стожер српског опстанка и спасења остаје нем у тренутку када се попут раних хришћана прогоне сви они који желе да сами бирају начин лечења и када издајнички режим планира да сахрани Србију са Рио Тинтом, али и нуклеарном електраном?

Не треба СПЦ да иступи против вакцине, али би морала да заштити своје вернике тако што ће изаћи у јавност са јасним ставом: вакцина против корона вируса мора да буде добровољна и људи који не желе да је приме не смеју трпети никакве, уцене, притиске, ограничења и укидања људских права!

Управо су такво саопштење јуче донели хрватски бискупи, а СПЦ нек се замисли којим путем је кренула ако јој лекцију из части држи и католичка црква у Хрватској:

Хрватска бискупска конференција дала је свој став о вакцини и вакцинацији. Објавили су је под насловом „Да ли је вакцина против Ковид-19 морално прихватљива?!“. Према речима хрватских бискупа, вакцина мора бити добровољна:

„Последњих дана створена је атмосфера одређених притисака на особе које су испољиле проблем сопствене савести. Тематизирањем губитка посла и социјалног статуса због тога што се неки нису вакцинисали, додатно је оптеретило и пољуљало поверење и друштвену климу. Имајући у виду да је основа друштвеног поретка поштовање човека и његовог достојанства, сматрамо да је неопходно узети у обзир аргументе и разлоге појединаца који из оправданих разлога искључују могућност вакцинације. У том контексту, све мере и одлуке за спречавање ширења заразе корона вирусом треба да буду без принуде и условљавања, посебно у погледу права на рад, услуге и учешће у друштвеном животу. Такође се препоручује употреба неинвазивних метода и других облика тестирања.

Имајући пред собом човека и његово достојанство, подстичемо вернике и грађане, запослене у друштвеним догађајима, носиоце одговорних услуга у друштву, као и запослене у медијима да дају лични допринос стварању здраве међуљудске климе. У спречавању заразе корона вирусом треба да обрате пажњу на људско достојанство и људска права како не би стварали дискриминацију у друштву“, стоји између осталог у саопштењу хрватских бискупа.

С друге стране, поједине владике СПЦ (попут Григорија) позивају људе да се вакцинишу. Још се користе терминима „ко љуби Бога тај да се вакцинише“!?! Богохулно. Не би ни то чак био проблем, да исти владика искаже став да вакцина ипак треба да буде добровољна и да нико не сме бити дискримисан ако не жели терапију на овај начин против корона вируса.

Зашто ћути патријарх Порфирије? Зашто ћути Синод? Зашто ћутите о убијању Србије путем Рио Тинта?