Прочитај ми чланак

Дојаве о бомбама у Београду: Стигле на адресе више школа и неколико институција

0

Полиција је на тим локацијама и у току су провере тврдњи о постављеним бомбама.

У више школа и неким институцијама у Београду јутрос су упућене дојаве о постављеној бомби, сазнаје Танјуг.

Полиција је на тим локацијама и у току су провере тврдњи о постављеним бомбама.

Новобеоградске основне и средње школе су на удару дојава о постављеним бомбама последњих месеци. Све дојаве до сада биле су лажне, али то у сваком појединачном случају мора да утврди полиција.

Само у Основној школи „20. октобар“ на Новом Београду од почетка новембра до данас било је 11 дојава о постављеним бомбама, кажу у МУП-у за „Јуроњуз Србија“. „Виртуелни нападачи“ променили су тактику. Сада више претећи мејлови не стижу на адресе школа.

Претећи мејлови више не стижу само школама

„Претећи мејлови у којима стоји да је у свим школама на Новом Београду постављена бомба стигну на неку другу адресу, не стижу школама. Сви који добију такве мејлове у обавези су да то пријаве полицији и нас само полиција обавести о томе и да стижу да прегледају школу“, каже руководилац Актива директора основних школа на Новом Београду Дарко Егер.

Они који шаљу претеће мејлове стално су корак испред. Шта год да је до сада предузето, нашли су начин да остваре жељени циљ – отежају или чак паралишу рад образовних институција.

„Мере које су до сада предузете показале су се делотворним. Прво је МУП обучио полицајце по подручним полицијским станицама за основни ниво контрадиверзионе заштите. Тако да преглед објекта полиција сада брзо обави. Министарство просвете увело је посебне мејл адресе за школе, које су заштићене. И та мера се показала добром. Међутим, претње сада стижу на друге адресе. Пошаљу мејл да су постављене бомбе у свим новобеоградским школама и полиција опет мора да излази на терен, прекида се настава, евакуишу се ђаци и запослени док полиција не прегледа објекат“, објашњава Егер.

И тако из дана у дан, а некада и два пута дневно. У ОШ „20. октобар“ било је примера да дојава стигне и у преподневној и поподневној смени.

У почетку су школе прекидале потпуно наставу у једној смени, а децу су слали кући. Међутим, како се претње понављају из дана у дан и прете да потпуно паралишу рад, већина се одлучила да деца сачекају испред школе да полиција заврши посао, а онда да се врате на часове. Док се школа прегледа, деца су обично са учитељицама или наставницима у школском дворишту или оближњим парковима.

Иначе, полиција је од 1. септембра присутна у свим школама у Србији, како би се повећала безбедност ученика и запослених. Због учесталих дојава о бомбама у ОШ „20 октобар“ додатно су појачане мере безбедности. У школи и око школе присутно је више униформисаних и неуниформисаних полицајаца.

Има и школа које на сваку дојаву о бомби децу шаљу кући, а наставу за тај дан организују онлајн, заправо пошаљу материјал који ученици треба да обраде. За ђаке старијих разреда то није велики проблем, али за ђаке нижих разреда представља озбиљан проблем. Родитељи морају да излазе са посла да би преузели децу.

Министарство: Школе упознате са процедурама

У Министарству просвете раније су рекли да школа доноси општи акт о заштити и безбедности ученика и да спроводи мере којима се осигуравају услови за безбедан боравак деце у образовној установи.

„Све школе су упознате са процедуром, поступањем и сарадњом са МУП-ом у случају дојаве о бомбама. Извор и разлог претњи у складу са надлежностима може да утврди једино МУП“, навели су у Министарству просвете.

За школе у којима су ђаци губили часове у Министарству просвете кажу сама школа бира модел како ће надокнадити часове.

„Када је у питању надокнада часова који су пропуштени, школа може користити различите моделе за надокнаду у зависности од својих капацитета. У надлежности школе је да одабере адекватан начин за надокнаду, о томе обавести школску управу која даје сагласност на план надокнаде“, навели су у ресорном Министарству.

Егер наводи да школе већ имају искуство са радом у ванредним околностима и надокнаде часова.

„Што се тиче надокнаде часова ми имамо искуства из короне, онлајн достављање материјала није нам страно. За сада нема тих проблема. Већина школа и када деца оду кући определила се за онлајн наставу, да деци шаљу материјале“, закључио је он.