Прочитај ми чланак

ЂАЦИ ЋЕ ПАДАТИ ГОДИНУ због јединице из владања? Хитан састанак у Министарству…

0

У МИНИСТРАСТВУ просвете данас је оформљена Радна група за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања, саопштила је Унија СПРС, коју је представљала Јелена Томић, координатор Правног тима.

Група је формирана на иницијативу министра просвете Бранка Ружића, после последњег таласа насиља у српским школама, пише Блиц.

– Поред представника синдиката, Друштва директора и различитих министарстава Владе Србије, групу чине и стручњаци из области психологије и безбедности. На данашњем састанку разговарало се о промени подзаконских аката који се баве насиљем, злостављањем и занемаривањем у установама образовања и васпитања. Направљен је план рада да би правилници били промењени до 20. децембра ове године, што је захтев самог министра просвете – саопштила је УСПРС.

Унија СПРС је става да се конкретно мора разговарати о скраћењу процедура у васпитно-дисциплинском поступку, да оцена из владања буде прихваћена и као оцена за непролазак у следећи разред, а пре свега за повратак психолога, педагога, секретара, логопеда у школе у пуном капацитету и увођење социјалних радника и специјалних педагога.

– Оно на чему инсистирамо је боља сарадња школа са другим релевантним инсититуцијама из социјалне и здравствене заштите, које би школи пружиле адекватну помоћ – додали су из УСПРС.