Прочитај ми чланак

Директорка новац студената троши на Диор парфеме, Сваровски накит и литре алкохола

0

Луксузни парфеми и скупоцени накит само су део трошкова које је током прошле године имала, ни мање ни више, Висока школа пословних струковних студија у Новом Саду. Уместо, рецимо, на унапређење услова рада, ова високошколска установа на челу са директорком Јеленом Дамњановић, новац из сопствених средстава троши на вредне поклоне пословним сарадницима, литре алкохола. За скупо плаћена службена путовања нема доказа да су се уопште десила.

Овај финансијски скандал није прича запослених, већ је све утврдила и потврдила Државна ревизорска институција (ДРИ). ДРИ у извештају нема дилему, финансије Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду нису чисте и новац троши онако како не би смео и притом се крше закони.

Милион за једног запосленог и литре алкохола

Током 2022. године, ова државна установа, на челу са директорком др Јеленом Дамњановић, на трошкове репрезентације и поклоне потрошила је 2.822.000 динара.

Иначе, трошкови репрезентације настају при пословању са различитим пословним партнерима, а то су најчешће угоститељске услуге, приликом обележавања јубилеја, пословних прослава, учешћем на сајмовима, пуштања у рад нових објеката и слично.

Само на рачун једног запосленог на име репрезентације исплаћено 1.032.000 динара, односно око 8.800 евра.

Потом, Висока школа је са једним ланцем маркета склопила уговор вредан 399.000 са ПДВ-ом.

На основу закљученог уговора, школа је платила 380.000 динара.

Петог априла прошле године, трошкови које је у маркету направила школа износили су 208.000 динара, од чега је 117.000 отишло на куповину алкохолних пића: по три врсте џина и ликера, по четири врсте пива, вина и вискија, пет врста ракије, једну врсту рума и две врсте вотке.

Иначе, ДРИ је проценила да су ови расходи извршени на начин који није у складу са Законом о буџетском систему и Законом о високом образовању. Члан 70, иначе, каже да се средства која високошколска установа оствари, дакле која нису из државног буџета, попут прихода од школарине или поклона, користе за унапређење делатности и подизање квалитета рада.

„ВПШ је, као и што сам извештај ДРИ каже, транспарентна у пословању, и јако је важно скренути пажњу на то да се ВПШ не финансира само од школарина студената, већ остварује и сопствене приходе на други начин, на шта има право. Због тога се, сви ванредни трошкови не плаћају од школарина него из средстава које је школе остварила одржавањем различитих курсева у школи, консултативних услуга, па и кроз донације, што је све видљиво на сајту ВПШ“, кажу, ипак, из ове установе.

Алкохол, свакако, томе не доприноси.

То, дакле, значи, да је новац који су, примера ради, уплатили студенти за школарину, потрошен мимо закона.

„Алкохолна пића која су наручена намењена су за поклоне ван школе (најчешће кад се иде у посету другим школама или компанијама) и за послужење на прославама и конференцијама које се одржавају у школи, уз присуство просветних делегација из локалних или покрајинских институција“, одговор је Високе школе на питање „Нове“ за коју намену је купљен алкохол у вредности од 117.000 динара

Диор парфеми и Сваровски накит као поклон

Када су у питању поклони, још 1.197.000 динара исплаћено је запосленом, у трансакцијама између 11.000 и 142.000. Тај запослени, новац је добио како би набавио поклоне.

ДРИ је у поступку ревизије „пречешљала“ пет рачуна на основу којих је, за набавку поклона, добављачима исплаћено 432.000 динара.

Овај новац потрошен је на куповину луксузних поклона.

Ту су козметички пакети, креме и серуми за лице, пилинзи за тело и креме за „обликовање тела и масне наслаге“ – ништа специјално, на први поглед.

А онда на ред долазе и два Диор парфема, један од 50, други од 100 милилитара, па четири комада Сваровски накита и два прибора за чишћење, једна златна огрлица и још једна златна наруквица.

Златна огрлица и наруквица намење су као поклон колегиницама које одлазе у пензију, а све остало – пословним сарадницима.

ДРИ је јасно утврдила – за ове трошкове никако се не може сматрати да су настали ради унапређења делатности и подизања квалитета рада Високе школе. Поново је ова установа трошила новац на нешто на шта није смела, а такође је, како ДРИ наводи прекршила члан 24. Посебног колективног уговора за високо образовање, који заправо утврђује у којим приликама послодавац запосленом сме да купи поклон – а одлазак у пензију то није.

„ВПШ сарађује са готово 50 компанија, који студентима обезбеђују стручну праксу, а од прошле године и плаћену праксу. Будући да је та сарадња на изузетно високом нивоу, те да наши студенти често остају и запослени у компанијама у којима су обавили праксу, овим пословним партнерима представници школе често намењују поклоне на важне датуме, као што је прослава годишњице фирме и слично, у виду знака пажње због квалитетне сарадње“, кажу из школе, упитани због чега су се на листи поклона нашли и они луксузни, попут скупих парфема и накита.
Да ли је било службеног пута?

Још једна неправилност коју је установила ДРИ односи се на плаћање хотелског смештаја у земљи.

Наиме, утврђено је да је школа исплатила најмање 763.000 динара за смештај у хотелским апартманима са по четири звездице, што такође није у складу са Посебним колективним уговором за високо образовање.

Проблем је што је школа за службена путовања за два запослена, исплатила најмање 181.000 динара, без валидне документације која би потврдила да је путовање заправо било службено.

Након што су се запослени вратили са пута, запослени су добили новац за храну и пиће на службеном путу, иако то заправо покиравају исплаћене дневнице.

Ту су, потом, и трошкови службених путовања у иностранство.

Школа је у ту сврху исплатила 2.153.000 динара.

Иначе, она је у обавези да запосленима обезбеди накнаду за време проведену на путу, трошкове смештаја, исхране и градског превоза, као и превоза до дестинације, као и по потреби прибављања пасоша, вакцинације, лекарских прегледа и слично. Међутим, бар 254.000 динара плаћено је за храну и пиће на службеном путу у Црној Гори, што није у складу са члановима 18. и 20. Уредбе о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и намештеника.

Дневнице које су примали запослени износиле су 40 евра по дану путовања, уместо Уредбом прописаних 15, закључује ДРИ.

То је увећало трошкове ове образовне установе за најмање 170.000 динара.

Што се тиче службених путовања, из ВПШ кажу да су законски прописане дневнице 15 евра по 150 динара у земљи, односно 15 евра у иностранству, а да „када пошаљу запослене на пут, за тај новац не могу ни доручак да обезбеде себи за тај дан“.

„Будући да се ВПШ финансира и из сопствених средстава, а не само од школарина, ми смо тај износ подигли. Међутим, државни ревизор нам је указао да на то немамо право и дао препоруку да ускладимо обрачун дневница у складу са Колективним уговором у високом образовању. Школа је већ ту препоруку извршила и умањила дневнице на износ од 150 динара у земљи и 15 евра у иностранству“, наводи се у одговору за „Нову“.

Кршење закона на сваком кораку

Поред свега, школа је покушала да избеге примену Закона о јавној набавци тако што је једну поделила на три набавке.

Посао штампања рекламног материјала, вредан 1.482.000 динара, добиле су две фирме, „Футура“ д.о.о. Нови Сад и „Бајка Оффице Гроуп“ д.о.о. Гроцка. Тиме је прекршен Закон о јавним набавкама, којим је прописано да не може да се врши подела предмета јавне набавке на више набавки, како би се избегла примена Закона.

„Пропуст је направио сектор за набавке и Државни ревизор указао је на то. Тај технички недостатак такође је исправљен већ у току самог поступка ревизије“, кажу из ВПШ.

За јубиларне награде за девет запослених, који су провели 15 година у овој институцији, школа је потрошила 790.000 динара, иако је Посебним колективним уговором за високо образовање утврђено да не постоји јубиларна награда за 15 година рада.

Током 2022. године, школа је потрошила најмање 271.000 динара за набавку картица за коришћење спортских објеката, иако према закону, сопствена средства треба да се троше на унапређење делатности и подизање квалитета рада, што ово свакако није.

„Картице у вредности од 2.100 динара су биле намењене запосленима школе ради унапређења здравља запослених кроз спорт. По препоруци ДРИ, говор је већ раскинут“, кажу из ове установе.