Прочитај ми чланак

Директор Удружења млинара: Ускоро велике несташице брашна

0

Иако је ограничена цена основних животних намирница, у које спада и брашно, била довољно јак удар на млинаре, Влада Србије недавно је донела нову одлуку, којом се ограничава извоз брашна. Последица ове, по оценама стручањака бесмилене, одлуке је обустава производње брашна, услед гомилања залиха којима прети пропадање. Сада грађанима не прете само поскупљења, већ и велике несташице.

Директор пословног удружења млинара и фабрика тестенина „Житоунија“ Здравко Шајатовић рекао је за портал Нова.рс да је одлука о обустави производње сасвим очекивана, јер произвођачи више немају за кога да производе толике количине брашна, када залихама већ прети пропадање услед дугог стајања на високим температурама.

Међутим, купци из иностранства су се, како каже Шајатовић снашли, те сада брашно купују од других добављача, док су српски млинари у незавидном положају.

Када је у питању тржиште у Србији, те последице које би обустава производње могла да проузрокује, наш саговорник истиче да би могло да се деси да се испоруке појединих врста брашна, попут типа 400, смање, те да би могла да уследи несташица.

Он објашњава да је тренутно потпуно неисплативо за млинаре да мељу 100 килограма пшенице како би добили 15 килограма тог типа брашна, јер је цена пшенице тренутно превисока.

Шајатовић претпоставља да би потенцијална несташица довела до поскупљења брашна у продавницама, али наглашава да то није најгори сценарио.

„Не треба бринути о ценама, треба бринути о великим несташицама, јер када дође до њих, то ће бити директна последица забране извиза, за шта је крива Влада, а због чега су то урадили вероватно не знају ни они сами“, каже Шајатовић.

Аграрни аналитичар Жарко Галетин такође је става да су одлуке које су доношене у последњих неколико месеци биле штетне за произвођаче, те да је њихово незадовољство потпуно очекивано.

„Довољно је сабрати један и један и доћи до закључка. Дакле, пшеница је дошла до 36 динара на берзи у Новом Саду, што је историјски рекорд, те је потпуно неисплативо производити брашно у оваквим условима“, објашњава Галетин и додаје да га не би зачудило када би и произвођачи осталих производа чије су цене замрзнуте одабрати обуставу производње као начин да покажу држави колико је ова одлука лоша.

Према његовим речима, најгори сценарио за грађанство, али и за власт биле би несташице, што ће се, уколико држава нешто конкретно не уради, засигурно десити.