Прочитај ми чланак

Девојчица из Београда четири ноћи играла игрице, па завршила у болници

0

С обзиром на то да је распуст, неки старији ђаци већину времена проводе играјући игрице и замене дан за ноћ. То може да буде прилично опасно, о чему сведочи последњи случај који је забележен током викенда.

За викенд је једна девојчица од 17,5 година дању спавала, а ноћу је са другарицом играла игрице и гледала филмове на мобилном телефону. После четири дана то је резултирало конвулзивним нападом, рекла је за РТС докторка Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи.

То, према њеним речима, и даље не значи епилепсију, али мора да се спроведе детаљна дијагностика.

„Оно што јесте чињеница да данас постоје термини ТВ епилепсија, напади проузроковани видео-игрицама“, рекла је докторка и позвала родитеље да обрате пажњу на то колико им деца проводе времена на компјутерима и телефонима.

Друштвене мреже, компјутерске игре или недостатак воље – само су неки од разлога што су млади физички неактивни. Овакав начин живота, осим до гојазности, дијабетеса или поремећаја сна, тинејџере води и у депресију, показују најновија истраживања. Наиме, вежбање подиже ниво неуротрансмитера као што је глутамат, а чији недостатак често доводи до нерасположења, па и тежих поремећаја у понашању, нарочито код младих.

Студија је показала и да је, на пример, сваких 60 минута додатне неактивности дневно тинејџере приближавало депресији за нових 11 процената.

За смањење овог ризика није нужна интензивна физичка активност, већ је довољна и повремена рекреација, уместо континуиране пасивне посвећености мобилним телефонима и компујерским играма, наглашавају стручњаци.