Прочитај ми чланак

Детаљно упутство Српкиње из Кине како да се штитиш од коронавируса

0

Јована Радовић, која већ дуго живи у Кини, поделила је путем друштвених мрежа тачне кораке које она и њена породица спроводе, како би се заштитили од коронавируса, а који су препоручени о тамошњих надлежних институција.

Пандемија коронавируса за сада је погодила више од 126.000 људи, а више од 4.600 њих је већ изгубило животе. Док се зараза шири и по Србији, у којој је, по најсвежијим информацијама којима располажемо, потврђено 19 случајева, многи се налазе у стању између панике и потпуне збуњености, и нико није у потпуности сигуран који су кораци које сада треба предузети, како бисмо се заштитили. Зато Јованино искуство може многима да буде од користи. Она наглашава да су ово све кораци које она и њена породица спроводе већ 49 дана, колико дуго су у карантину од почетка епидемије, и да све наведене ставке спроводе у складу са упутствима надлежних институција из Пекинга.

Ово су ствари које Јована и њена породица практикују:

“Дезинфекција обуће, наш случај: разблажено средство на бази хлора и воде у флаши са распршивацем. То држимо код улазних врата, по повратку напрскамо ђонове пре него се у кућу уђе. Колико ја знам, у Србији је само Доместос на бази хлора, претпостављам да и Асепсол мозе да послужи као приручно средство, али није ефикасно средство против убијања вируса.

Дезинфекција одеће, наш случај: Јакне у којима идемо напоље држимо искључиво и само на тераси, по потреби их испрскамо алкохолом. Посто се крећемо углавном по нашем насељу где нема заражених у кругу од 2км, прскање није потребно, али не шкоди. Остали веш перем у машини регуларно као и раније, само продужено прање.

Дезинфекција и заштита нас самих, наш случај: У Кини је ношење маске законом обавезно од почетка епидемије, тако да маска чистим рукама на лице пре јакне, капе, шала и рукавица једнократних. Напољу, на пристојној раздаљини, маска се не пипа, очи се не пипају, лице такође.


Прво себе монтирамо па дете надгледамо. По повратку, испред улазних врата напрскамо обућу, изујемо се, уђемо, скинемо јакну, окачимо на терасу, скинемо рукавице, оперемо руке, скинемо маску не додирујући предњи део, опет оперемо руке, алкохолом пребришемо кључеве и телефон.

Купљено воће и поврће које ћемо јести свеже држимо у раствору соде бикарбоне и сирћета, тако су ми рекли, тако радим пре употребе. Воће и поврће можете такође опрати средством за прање судова, овде постоји такав детерџент на коме пише да може да се користи за те врсте намирница мимо судова. Остало се добро скува, јаја не једемо ровита откад је кренуло јер су тако рекли.

За чишћење животног простора користимо исто то средство на бази хлора јер имамо плочице и ламинат, немамо тепихе. Дакле, кућа се прво очисти, па се подови пребришу разблаженим средством на бази хлора и оставе да се осуше. Радне површине бришемо алкохолним марамицама или алкохолом, кухињске даске редовно перемо и за месо и поврће не користимо исте. Препорука је да се животни простор ветри три пута дневно на минимун 20 минута.

Ово можда звучи компликовано, али није, кад се уђе у штос иде само од себе, као буђење, умивање и прва кафа/чај. И, да у почетку Вишња и ја нисмо изашле из куће 7 дана у једном моменту, било је тешко, издржали смо, али смо након тога почеле да излазимо бар на кратко по крају”.