Детаљна упутства како да ДЕЗИНФИКУЈЕТЕ КУЋУ: Ево шта вам све треба…

0

Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство о томе како правилно очистити и дезинфиковати просторије за време кућне изолације, а већина ових савета може бити корисна и осталим становницима РС, да се побрину за просторије у којима ових дана бораве.

За дефинфекцију су вам потребна следећа средства и заштитна опрема:

Лична заштитна опрема (рукавице, заштитна хируршка маска), радна одећа

Пластичне врећице, канта с водом, крпе, брисач са водом

Детерџенти за употребу у домаћинству

Дезинфекциона средства која се препоручују према Европском центру за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ)

По препорукама Института, током и након чишћења и примене дезинфекционих средстава, држати отворене прозоре због доброг проветравања просторија.

Пре него се приступи чишћењу, ставити личну заштитну опрему, односно маску и рукавице, а препоручује се употреба једнократне личне заштитне опреме, јер је потенцијално заразни материјал.

Приликом чишћења избегавати додир очију и усана.

Средства за чишћење и дезинфекциона средства треба користити према упутству произвођача.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Најпре се просторије и површине очисте топлом водом и детерџентом, а затим дезинфикују подови, поплочане површине зидова, прозори, рукохвати и сви предмети које свакодневно употребљава особа у евентуалној кућној изолацији, попут ноћних ормарића, кревета и осталог намештаја.

Рукавице и заштитну одећу (нпр. пластичне кецеље) треба користити за чишћење површина или руковање одећом или постељином запрљаном течностима. Након употребе, рукавице за вишекратну употребу треба очистити сапуном и водом и деконтаминирати 0,5% раствором натријум-хипохлорита.

Ако се маска навлажи или запрља од излучевина, мора се одмах заменити новом чистом и сувом маском.

Чишћење и дезинфекцију простора и предмета обављати од једног ка другом крају, да се не контаминира већ очишћена страна.

Сав текстил, односно постељина, ручници, завесе, ћебад итд. треба да се опере машински на 90 °Ц и са додатком детерџента за прање веша. Ако се због карактеристика материјала не може користити температура воде од 90 °Ц, приликом прања текстила треба додати посебне хемикалије, нпр. избељивач или производе за прање веша који садрже натријум-хипохлорит или производе за деконтаминацију за текстил.

– Не истресати запрљано рубље и избегавати да контаминирани материјали дођу у додир са кожом и одећом – наводе из Института.

Најмање једном дневно треба топлом водом и детерџентом очистити, а затим дезинфиковати и површине у купатилу и тоалету.

За дезинфекцију контаминираних површина и материјала, не користити паковање средства с распршивачем, јер прскање може довести до даљњег ширења вируса.

Сав отпад настао током чишћења треба одложити у пластичну врећу и канте за отпад.

Након чишћења, скинути рукавице и одложити у пластичну врећу, а затим опрати руке сапуном и топлом водом.

Такође, након чишћења треба скинути маске одговарајућом техником – не додиривати предњу страну, већ откопчати маску и одложити у пластичну врећу, а затим опрати руке сапуном и топлом водом.

Радну одећу и употребљене крпе треба опрати машински на 90 °Ц, са додатком детерџента за прање веша.

На крају посла, опрати руке сапуном и топлом водом, пресвући се и истуширати.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!