Прочитај ми чланак

Детаљна прогноза: Пашће велика количина снега, температура и до -8 степени

0

У периоду од данас до уторка на подручју Србије очекује се да падне од 10 до 30 мм падавина по квадратном метру, локално и 50

Након празника за које у већем делу Србије није било снега и падавина, зима нам је опет пред вратима.

Како наводи метеоролог Ђорђе Ђурић, наредних дана очекују се падавине, а време ће бити у складу са календаром.

– Топлије ће бити средином месеца. До пре три дана температуре у Србији и у Београду биле су праве пролећне са вредностима и до 19 степени. С обзиром на то да је просек максималних температура за ово доба године од 1 до 5 степени, видимо да су оне првих пет дана 2022. године биле и за 15 степени више од просека. Четвртак је Србији донео захлађење и пад температура на просечне вредности за ово доба године и оне ће око просечних вредности бити и данас, али и у наредних 7 дана – наводи он.

Како каже, наредних дана се у брдско-планинским пределима очекује повећање снежног покривача за 10 до 20 центиметара, локално и више.

– И у многим нижим пределима Србије и у Београду очекује се мање формирање снежног покривача, углавном 1 до 10 цм, локално и више. Како се у време падања снега не очекују веома ниске температуре и како ће оне бити углавном око нула до 1 степен, снег ће бити веома мокар и тежак и имаће доста воде у себи. Ни подлога неће бити превише хладна да би се у низијама формирао већи снежни покривач. У периоду од данас до уторка на подручју Србије очекује се да падне од 10 до 30 мм падавина по квадратном метру, локално и до 50 мм, а највећа количина падавина очекује се данас, у ноћи између недеље и понедељка и током понедељка. Најмање падавина биће на северу Војводине – наводи он.

На југу и југоистоку Србије биће нешто топлије са кишом и суснежицом.

– Слаб југоисточни ветар биће током дана у скретању на североисточни. Максимална температура биће од 0°Ц на северу и западу до 8°Ц на југу и крајњем југоистоку Србије, у Београду до 1°Ц, уз повремен снег.На северу Војводине у недељу суво. У осталим пределима Србије биће умерено до претежно облачно, ујутро понегде са слабим падавинама. Током дана и у овим пределима очекује се углавном суво, а у току вечери и ноћи очекује се јаче наоблачење са кишом, суснежицом и снегом. Дуваће слаб југоисточни ветар, крајем дана и у току вечери у скретању на северозападни. Минимална јутарња температура од -1°Ц на северозападу до 4°Ц на југоистоку Србије, максимална дневна од 2°Ц на северу до 10°Ц на крајњем југоистоку Србије, у Београду до 3°Ц.У Србији у понедељак облачно са суснежицом и снегом, а на југоистоку и истоку са кишом. Максимална температура биће од 0 до 4°Ц, у Београду до 1°Ц, а у Неготинској Крајини до 7°Ц.

Температуре и до -8

Како прогнозира, у уторак на северу Војводине биће суво, а у осталим пределима облачно са кишом, суснежицом и снегом.

– Максимална температура биће од 0 до 5 степени. У среду на северу Србије суво и ведро, ујутро уз умерен мраз, а у осталим пределима биће облачно, још током јутра и преподнева са слабим снегом. Биће хладно. Јутарња температура у Војводини биће и до -8 степени и то захваљујући ведром времену и већем израчивању ваздуха, док се у осталим пределима очекује због облачности и мањег израчивања топлије, уз температуре око 0°Ц. Под утицајем циклона, ваздушни притисак биће овог викенда и у понедељак око или испод просека, а у уторак у осетнијем порасту – истиче.

Од среде се очекује да циклони наставе пут даље ка Црном и Егејском мору и истоку Медитерана. Истовремено, са запада ће јачати снажан антициклон, а даљи пораст ваздушног притиска биће увод у стабилизацију времена од среде.

– Од четвртка у Србији потпуно стабилно. Ујутро се очекују магла и мраз, а током дана максималне температуре биће око просечних вредности за најхладнији део године (1 до 5°Ц). Због присуства циклона на висини изнад Грчке, више облачности и појаве слабог снега може бити још углавном на планинама западне, јужне и источне Србије. Нешто топлије биће средином јануара – истакао је Ђурић.