Прочитај ми чланак

Детаљна прогноза: Да ли нам после олујне кошаве стиже снег у градовима

0

Метеоролог Ђорђе Ђурић прогнозира да ће овог викенда снег пасти само на планинама, док се у низијама и у градовима очекује тек у децембру.

„Србија је овог викенда под утицајем циклона са северног Јадрана. Овај циклон донео је Србији у последња 24 сата веома обилне падавине, а јака киша и пљускови понегде су били праћени и грмљавином. Најобилнијих падавина било је у југозападним, централним и североисточним пределима Србије, у Шумадији, Поморављу, у Браничевском округу, Банату и у Београду. У овим пределима у последња 24 сата пало је од 20 до 40 mm кише по квадратном метру, локално и до 50 mm, а на Копаонику чак 55 mm, при чему је на Копаонику за два дана пало и преко 70 mm кише по квадратном метру. У склопу циклона преко нашег подручја таласа се и фронтална зона, која раздваја ледену ваздушну масу са севера и веома топлу са југа“, пише Ђурић на свом Фејсбуку.

У недељу крајем дана, током вечери и ноћи Србију ће захватити још један нови талас обилнијих падавина кише и пљускове, нарочито на југгу и истоку Србије и у Поморављу, уз појаву грмљавине.

Укупно се до понедељка ујутро овог викенда очекује широм Србије од 30 до 70 mm кише по квдратном метру, локално и од 80 до 100 mm. У ноћи између недеље и понедељка киша ће на планинама прећи у снег, пише метеоролог.

„У понедељак ће циклон бити источније од нашег подручја, али ће и даље доносити кишу, али ће повући и хладну ваздушну масу преко Панонске низије до нашег пдоручја и даље на југ, а у свим пределима дуваће појачан, на истоку Србије и јак северозападни ветар. На планинама изнад 700 метара падаће снег, а мањи снежни покривач висине 5 до 10 цм формираће се углавном изнад 1000 метара. Током дана доћи ће до пораста притиска и краткотрајне стабилизације времена, уз престанак падавина, а крајем дана и уз разведравање, па ће бити ведро. У Војводини ће већ од јутра бити суво, па ће тамо ујутро бити и најхладније“, објашњава Ђурић.

У уторак ће над централним Медитераном јачати веома снажан циклон са центром изнад Ђеновског залива, пише даље метеоролог.

„Током уторка овај циклон ће се премештати даље преко Јадранског мора и даље ће јачати. Вредност притиска у центру циклона опашће испод 988 мб и он ће доносити орканско југо и снажне грмљавинске олује области Јадрана. У Србији у уторак ујутро тмурно и хладно са малом, понегде и уз слаб мраз. Током дана облачно и осетно топлије, уз појачање југоисточног ветра. Према крају дана и током вечери југоисточни ветар у кошавском подручју имаће олујне ударе преко 80 км/х, на југу Баната и преко 100 км/х. Ваздушни притисак биће поново знатно испод нормале. Јутро ће бити хладно, али током дана топлије, максимална температура од 12 до 16°C, у Београду до 14°C. Средином дана у западним, а током вечери и ноћи и у осталим пределима Србије очекује се киша, али Србија ће и даље бити у топлом сектору циклона“, детаљно објашњава.

У среду ће центар циклона одмакнути преко Панонске низије даље ка централној Европи и области Алпа. У Србији ће и даље бити облачно са кишом и пљусковима са грмљавином, уз топлије јутро, од 6 до 12°C, а током дана од 14 до 18°C, у Београду до 16°C, а хладније ће бити само у Неготинској Крајини.

Током дана југоисточни ветар ће ослабити, а по продору хладног фронта, ветар ће бити у скретању на северозападни, уз пад температуре. У четвртак ће бити облачно и хладније са кишом, на планинама са снегом, уз умерен до јак северозападни ветар. Максимална температура биће од 8 до 12°C, у Београду до 10°C, пише даље метеоролог.

„У петак још током јутра слабе падавине, а током дана престанак падавине и стабилизација времена, јер ће ојачати антициклон, уз висок ваздушни притисак. У суботу ујутро хладно, уз маглу и тмурно време, понегде и слаб мраз, а током дана суво и топлије. У недељу према тренутном прогнозама очекује се утицај новог циклона са Јадранског мора, који ће нам донети кишу и кошаву. Иначе, након веома топлог и сушног октобра и прве половине новембра, серија циклона донеће Србији у овом периоду од 30 до 70 mm кише по квадратном метру, локално и до 100 mm, што ће прекинути јесењу сушу. Очекује се нагли раст водостаја мањих речних токова и потока, уз опасност од изливања и бујичних поплава, углавном у брдско-планинским пределима. Ниво водостаја на великим рекама и даље ће остатати веома низак“, наводи.

Средином следеће седмице максималне температуре биће више и за осам степени, да би се потом углавном вратиле на просечне вредности. Иначе, до краја новембра мраз се углавном не очекује и то тек ређе и понегде или само на планинама, закључује Ђорђе Ђурић.