Прочитај ми чланак

Децу ће ипак одузети!? Случај из Блаца преузело министарство, ово је епилог

0

- Овај случај биће решен у најбољем интересу дечака и девојчице - истиче министар за бригу о породици и демографију

Случај деце Дачевић решава се и биће решен у њиховом интересу. Све што надлежне институције предузимају има циља да деца добију одгој, одрастање и образовање као и њихови вршњаци. Непримерена интервенција радника Центра за социјални рад из Блаца, приликом извршења одлука од стране надлежних, стручних служби, биће санкционисана – каже за Телеграф.рс Ратко Дмитровић, министар за бригу о породици и демографију.

Међутим, како даље наводи, то, истовремено, не значи да ће се одустати од реализације онога што је оцењено као најбоље за будућност деце, а ради се о измештању дечака (14) и његове сестре (10) из садашње средине.

– То су два нивоа посматрања овог случаја. Један је, дакле, лош, због погрешне, непривремене реализације и повлачи одговорност, а други је стручан, утемељен и донет је као привремено решење. Наглашавам да деца неће бити премештена ни у хранитељску породицу нити у дечји дом, као што се пласирању приче, већ у друго породично окружење, блиског члана породице, тачније код друге баке, оне која је родила њихову покојну мајку – истиче Дмитровић.

Он наглашава још једном да се све што се од стране надлежних институција чини у случају деце породице Дачевић, чини за њихово добро.

Заступаће их 55 адвоката

Иначе, Љиљану Дачевић (59) из Сувог дола, којој су у петак насилно раднице Центра за социјални рад у Блацу покушале да одузму унучиће, заступаће чак 55 адвоката.

Дачевићима су помоћ понудиле адвокатска канцеларија „Алексић“ из Новог Сада и Београда након потресених слика које су Србију дигле на ноге. Како кажу из ове адвокатске канцеларије за Телеграф.рс, они ће про боно, односно потпуно бесплатно заступати интересе баке и њених унука.

– Адвокати наше канцеларије упутили су се данас пут Блаца, где ће све договорити са баком, и где ће она потписати да је све про боно. До петка ће се знати које ће кривичне пријаве поднети и како ће се даље поступати, о чему ћемо обавестити јавност – наводе из ове канцеларије.

Подсетимо, у петак, 19. марта, две раднице Центра за социјални рад дошле су у кућу породице Дачевић како би малолетну децу, дечака (14) и девојчицу (10) одвели у хранитељску породицу. Том приликом, једна од запослених почела је да вуче за руку дечака који се опирао радници Центра.

Сцене које су узнемириле српску јавност камером је забележио Дејан Марковић (Милошевић), хуманитарац из Куршумлије, после чега је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања затражило суспензију радница и смену в. д. директорке блачког Центра за социјални рад.

Иначе, као старатељ деце водио се њихов отац који их је, како је за Телеграф.рс испричала бака Љиљана, напустио када су били сасвим мали. Дечици је мајка преминула, а од тада она живе само са својом баком.

Поводом овог случаја, писали смо Центру у Блацу, али ни данас, као ни у понедељак, нисмо добили одговоре на постављена питања.

Подсетимо, адвокат Иван Симић рекао је за наш портал да бака деце апсолутно има права да буде старатељ својих унука, без обзира на то што је у инвалидским колицима. Он је истакао и то да је прописана пракса у нашој земљи да деца припадну својим блиским сродницима уколико родитељи нису живи.