Прочитај ми чланак

Дан слободе медија: Притисци и физички напади на новинаре

0

Светски дан слободе медија, 3. мај, новинари у Србији дочекују у неповољним условима за професионално бављење својим послом, изложени притисцима усмереним на њихову независност, али и физичким нападима.

Репортери без граница истакли су у недавно објављеном годишњем извештају да је новинарство, „главна вакцина“ против дезинформација, потпуно или делимично блокирано у 73 одсто, односно у 130 од 180 земаља света, а Србија се налази на 93. месту као и прошле године.

Та организација оценила је да је „Србија земља са слабим институцијама у којој лажне вести шире сензационалистички медији које подржава влада и у којој су новинари изложени готово свакодневним нападима који све више долазе од владајуц́е елите и продржавних медија“.

Генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић и немачка министарка правде Кристина Ламбрехт изразиле су, у заједничком саопшењу, „забринутост због напада на новинаре и ограничења слободе штампе у многим деловима Европе истичући да је слобода медија од кључне важности у кризним временима“.

– У демократији, новинари играју виталну улогу у откривању истине и позивању власти на одговорност. Њихов посао је да осигурају да грађани благовремено добијају тачне и поуздане информације, које су још важније у контексту пандемије ковид-19 – додаје се у саопштењу и истиче да је промовисање слободе изражавања кључни циљ СЕ.

Удружење новинара Србије (УНС) у прогласу је навело да су новинари и медијски радници, упркос храбрости у извештавању током пандемије и изузетном значају у борби против вируса корона, били први на удару притисака власти и незадовољства грађана.

– Трпели су бројне физичке нападе, уништавање опреме, увреде и претње на друштвеним мрежама и друге покушаје дискредитације – навео је УНС поводом Светског дана слободе медија.

Како је удружење истакло, „власт и власници медија недозвољеним притисцима су покушавали да слабе независност медија, а економски притисак наставио се и даљим суновратом пројектног суфинансирања, кроз који се, супротно прописима, новац грађана поново дели константним кршиоцима Кодекса новинара Србије“.

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је у Србији више фактора створило систем „индустрије популизма“, у ком су медији „средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти“, а да се професионални медији налазе на маргини медијског система.

Светски дан слободе медија 3. мај установљен је одлуком Генералне скупштине УН, како би се подсетиле владе држава да су дужне да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима.

Такође, тај дан установљен је 1993. године, како би се подигла свест о значају медијских слобода и обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаве о принципима слободне штампе коју је саставила група афричких новинара 1991. године.