Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Држава ће дати потребну документацију за тужбе против НАТО

0

Држава ће дати сву документацију која је потребна за подношење тужби грађана због бомбардовања НАТО, муницијом са осиромашеним уранијумом, 1999. године, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић

ДРЖАВА ће дати сву документацију која је потребна за подношење тужби грађана због бомбардовања НАТО, муницијом са осиромашеним уранијумом, 1999. године, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

foto: flickr

Одговарајући на питања новинара у Спомен соби косметским жртвама, Дачић је рекао да није информисан докле се стигло у вези са тим тужбама које планирају да поднесу удружења породица и грађани.

Шеф српске дипломатије навео је да су такве појединачне тужбе подношене у Италији, а да су их подносили војници који су били у мировним мисијама на КиМ, у срединама које су биле гађане муницијом са осиромашеним уранијумом.

„Тужили су своју државу зато што су их слали тамо“, каже Дачић.

Он је подсетио и да је Србија раније покушавала да тужи НАТО земље због бомбардовања, да су и у Србији вођени процеси, али да су после 5. октобра ти процеси обустављени, како би, каже, Хавијер Солана могао да дође у Србију.

Навео је и да је Србија својевремено поднела тужбу Међународном суду у Хагу који је одбио надлежност у том случају.

„Остало је да се види да ли је могуће да појединици покретну тужбе у појединим државама“, рекао је Дачић и додао да је то можда најбољи начин и пут.