Да ли сте прележали коронавирус, а да нисте знали?

0

Комбинације чињенице да су симптоми Ковида-19 јако разнолики и често благи, и тога што се у многим земљама не врше масовна тестирања, наводе научнике на закључак да су многи већ прележали коронавирус, а да тога нису били ни свесни.

Да ли постоји начин да сазнамо јесмо ли већ имали Ковид-19 и, уколико сумњамо да јесмо, како би требало да се понашамо? Др Вилијам Хилман, лекар у болници у Масачусетсу, каже за “Гардијан” да још увек не постоји тест који би могао да да дефинитиван одговор на питање да ли је неко прелезао коронавирус, али се ради на томе.

FOTO: N.S.

“Развијамо тестове на антитела како бисмо проверили је ли неко био раније инфициран, али они нису још спремни за клиничку употребу. Једини сигуран начин да сазнате је да сте тестирате док сте заражени”, каже Хилман.

Коронавирус има широк спектар симптома, објаснио је. Постоје људи који симптоме нису ни имали. Постоје и они који су имале врло благе симптоме сличне прехлади – цурење из носа, зачепљење синуса, бол у грлу. Има и оних код којих су симптоми били попут тежег грипа: високе температуре, грозница, болови у мишићима, кратак дах и кашаљ. Али, неки болесници су имали тешких респираторних проблема и била им је потребна интензивна нега, објаснио је Хилман, преноси Јутарњи.хр.

Недавна истраживања показују да су неки од симптома и губитак чула укуса и мириса.

За сада се још увек не зна поуздано који проценат заражених прође без икаквих симтпома јер се у многим земљама тестирају само људи који имају јако изражене симптоме. Али, једно истраживање са Исланда, где је тестиран велики део популације, показало је да је чак 50 одсто заражених било асимптоматично.

“Значајан део људи који су потпуно асимптоматични заразан је неко време, само у овом тренутку не знамо колико дуго јер немамо на располагању тестове за асимптоматске инфекције”, рекао је Хилман.

Људи који имају симптоме заразни су дан или два пре него што њихови симптоми постану видљиви. А након што они прођу, људи још увек могу бити носитељи заразе неколико дана.

“Имамо доказе о присутности вируса у телу чак и неколико недлеја након повлачења симптома. Тешко је знати да ли је то стварни и живи вирус који још увек може неког да зарази или је то само мртви вирус који тело избацује”, објаснио је Хилман.

Шта да радим ако мислим да сам имао вирус?

“Будући да у овом тренутку не постоји прави начин који би доказао је ли га је неко имао или није, осим ако нисте имали симптоме и били тестирани, поступио бих као да га нисте имали. Наставите да радите све оне ствари које би сви у овом тренутку требало да раде: друштвено дистанцирање и хигијена руку”, поручује доктор.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!