Црногорски историчар: Ђукановићева оцена о Гаврилу Принципу је тачна

0

Изјава премијера Мила Ђукановића да је званична Црна Гора 1914. године осудила атентат који је на аустроуграског престонасљедника Франца Фердинанда извршио Гаврило Принцип је историјска чињеница, казао је историчар Живко Андријашевић.

gavrilo-princip-1Гаврило Принцип

– Званична Црна Гора је сто година пре премијера Ђукановића убиство које је починио Гаврило Принцип, назвала „безумним терористичким актом – рекао је Андријашевић за подгоричку „Побједу“.

Андријашевић је цитирао коментар у „Гласу Црногорца“, званичном органу Краљевине Црне Горе, од 21. јуна 1914. године, у којем се изричито каже да је сарајевски атентат „безумни терористички акт“.

– Председник Владе Црне Горе је у свом говору само саопштио једну историјску чињеницу коју потврђује релевантни историјски извор – казао је Андријашевић.

Лист „Побједа“ је данас објавио и фотографију странице „Гласа Црногорца“, на којој је штампан коментар о сарајевском атентату, у којем се, уз оцену о терористичком акту, још наводи да је то дело „усамљених фанатика“ и да је у Црној Гори и „свуда наишло на опште жаљење и на једнодушну најоштрију осуду“.

Андријашевић је подсетио да је и званична Србја 1914. године „на сличан начин дефинисала“ сарајевски атентат.

– Она га је јула 1914. године назвала злочином који изазива згражање – рекао је Андријасевић, додавши да се тај документ налази у књизи коју је 1980. године издала Српска академија наука и уметности.

Андријашевић је подсетио да се терористичким актом сматра „сваки насилни облик борбе за остваривање политичких циљева у мирнодопском периоду“.

По његовом објашњењу, једно су мотиви и политички карактер атентатора, а друго је карактер његовог чина.

– То важи и за убиство краља Александра Обреновића, краља Александра Карађорђевића, па ако хоћете, и за убиство Ивана Стамболића или Зорана Ђинђића – рекао је Андријашевић.

По његовим речима, када би се прихватила аргументација „садашњих апологета“ сарајевског атентата, сва та убиства би се могла на неки начин оправдати и сврстати „у патриотске гестове и праведну борбу за одбрану националних интереса“.

Премијер Мило Ђукановић је недавно, на свечаној академији поводом стоте годишњици почетка Првог светског рата, рекао да „Црна Гора није подржала терористички акт који је био повод за (тај) рат“.

Изјава Дјукановића о акту који је починио Гаврило Принцип, изазвала је оштру реакцију неких историчара у Србији, неких политичких странака, као и председника Републике Српске, Милорада Додика.

Оцене које је изнео Ђукановић, третиране су и као његове, личне, с приговором да данашња званична Црна Гора „фалсфикује“ историју од пре једног века.

(Блиц)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!