Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРЦИ УДАРАЈУ НА ВОЈНО-БЕЗБЕДНОСНУ АГЕНЦИЈУ Пуковник и даље у кућном притвору

0

Истражни органи у случају наводног покушаја убиства полицијског инспектора Предрага Шуковића пробили су све могуће рокове, јер већ двије године тај предмет тапка у мјесту, а како сазнајемо, у читав случај се сада укључује и Србија.

Наиме, Радован Алексић, пуковник Војно-безбедносне агенције Војске Србије се терети за покушај убиства Шуковића, а он је држављанин Србије. Из извора блиских Министарству вањских послова, „Слобода“ сазнаје да је Србија, због случаја пуковника Алексића, Црној Гори упутила дипломатску ноту. Ово је јасан сигнал да је држава Србија одлучила да се укључи у случај прогона високог официра безбједносних служби те државе.

Иако су надлежне инсититуције, полиција и тужилаштво, након хапшења Алексића, у јесен 2016. године, тврдили да имају доказе да је он починилац тог дјела, јасно је да је у позадини свега тога било нешто друго. Послије толико времена, оптужница није подигнута, истрага уопште није ни завршена, а Алексић се држи у једној врсти кућног притвора, јер му је онемогућено да напусти територију Подгорице.

Иначе, како тврде наши извори, циљ овог политичког процеса јесте да се пуковник Алексић доведе у везу са страним обавјештајним службама, односно да се преко њега Војно-безбедносна агениција Србије оптужи за дестабилизацију прилика у Црној Гори.

– Не заборавимо кључну ствар, све је ово био увод у аферу „државни удар“, каже наш извор.

Војно-безбедносна агенција Србије успјела је да се у овом случају одупре покушају инфилтрације како црногорских, тако и западноевропских обавјештајаца. Из тога су разумљиви напори НАТО-а да успије у намјери да држава Србија укине рад те службе, каже наш саговорник.

Пуковник Радован Алексић је 11. јула, у вријеме напада на Шуковића, био у Београду. Сазнајемо да постоје бројни докази да је истина на страни Алексића. Такође, наши извори тврде да органи Републике Србије располажу подацима да су црногорске службе покушале да униште те доказе, али да су покушаји осујећени. Одбрана ће имати задатак да оспорава монтиране снимке, антрополошко вјештачење и, како каже наш извор, лажне полицијске извјештаје о преласку границе.

Посланик ДФ-а Милутин Ђукановић је током скупштинске расправе питао Ивицу Станковића, Врховног државног тужиоца, докле се стигло са тим случајем.

– Радимо на том случају, јер смо у јуну имали неке приговоре, гласио је одговор Станковића.

Алексић је једно вријеме био у притвору, а затим је уз јемство пуштен на слободу. Чак је и сам Шуковић на саслушању казао да не познаје Алексића.

Подсјећамо, Алексић је у Црној Гори службовао од 1984. до 2005. године када је, по захтјеву црногорског руководства, премјештен у Београд. Након 2005. године био је на служби у Београду, као један од руководећих старјешина Војно-безбедносне агенције, али никада није био њен директор. Посљедњих пет година био је директор Центра за усавршавање кадрова службе. Два пута је ванредно унапријеђен у виши чин и више пута одликован.

Пажин ћути о случају Алексић
Министар правде Зоран Пажин није одговарао на питања, која смо му упутили, везана за случај Алексић, и како је могуће да истрага скоро двије године тапка у мјесту, а да надлежни органи не подижу оптужницу. Државни тужилац Лепа Меденица за „Слободу“ је потврдила да је од Републике Србије затражена међународна правна помоћ.

-У Вишем државном тужилаштву у Подгорици, формиран је предмет против Р. А. због кривичног дјела убиство у покушају на штету П. Ш, и у току истраге од стране Тужилаштва предузете су бројне радње. Између осталог, од надлежног правосудног органа Републике Србије путем замолнице затражена је међународна правна помоћ, ради достављања одређених доказа и података, по којој замолници су поступили правосудни органи Републике Србије, казала је Меденица.