Прочитај ми чланак

ЦРКНИ СИРОТИЊО Фирма „јуловца“ Јоксимовића за 2 год. догурала до 7,2 милиона евра

0

Милионер из Ваљева је од 90-их тесно повезан са сваким режимом, а и његов брат глумац Саша Јоксимовић је потписао подршку кандидатури Александра Вучића.

Певач и композитор је последњих година увећао приход своје компаније чак 14.400 пута.

Жељко Јоксимовић је јавности добро познат као певач и композитор бројних музичких хитова. Последњих неколико година је, пак, присутан и на пословној сцени, и то као власник новинске агенције Танјуг и телевизија К1, Казбука, ТВ Доктор и Танјуг.

Оно што је заједничко свим овим Јоксимовићевим подухватима јесте власничка структура: иза Танјуга и свих поменутих телевизија налаз се фирма „Minacord Media“, на чијем челу је популарни кантаутор.

О пословању ове фирме писало се у више наврата, а највише када је Танјуг доспео у руке Јоксимовића.

Из Дирекције за имовину су тада рекли да није реч о продаји те новинске агенције, већ да је фирма „Тачно“, у власништву „Minacord Media“ и „РТВ Панчево“, стекла права на коришћење Танјугових имовинских права. Из конкурентских новинских агенција су навели да ће се држава овим маневром решити два проблема – власништва над Танјугом и критика из Европске уније због недовршеног процеса приватизације медија.

Танјуг није продат, али је његова имовинска права, иначе у државној својини, купила приватна фирма, што даље значи да је право на Танјуг наредних 10 година од тог момента добила фирма „Тачно д.о.о.“ у заједничком власништву Minacord Media Жељка Јоксимовића и Мање Грчић и „РТВ Панчево“.

„Минацорд“ Медиа власник је три кабловска ТВ канала у Телекомовом кабловском систему, међу којима је и ТВ К1 (као и Казбука и ТВ Доктор), а мањински власник „РТВ Панчево“ је Радоица Милосављевић, који је широј јавности постао познат куповином више локалних медија у поступку њихове приватизације, када су га повезивали са Српском напредном странком.

Једноставном претрагом двогодишњих прихода компаније „Minacord Media“, на основу података који су доступни јавности, јасно је да је ова фирма 2019. године имала почетни приход од нешто више од 500 евра. Већ наредне године приходи су повећани на преко четири милиона евра, док је 2021. године остварен приход од чак 7,2 милиона евра.

Како се писало у јулу 2019. године, Јоксимовићев укупни новчани капитал за покретање три телевизије је износио 100 динара. Статус фирме, односно правна форма јесте друштво са ограниченом одговорношћу, што даље значи да, уколико би Жељков бизнис пропао и не би плаћао порез, држава би имала проблем с наплатом.

Говорећи о амбицијама да постане конкурентан на медијском тржишту, Јоксимовић је те 2019. говорио у интервјуу за Новости:

„Не желим да кажем било шта лоше о конкуренцији, нећу то никада да урадим јер ценим свакога ко се тим послом бави, али, истовремено, знам и да ако не направиш сам простор за оно у шта верујеш, нико то, сигурно, неће да уради за тебе. А ја верујем. У то да није могуће створити систем правих вредности, без исто тако праве информације. И у то да моја деца, наша деца, треба да имају здраве, јасне, квалитетне репере пред собом, баш као што верујем и да је здравље питање васпитања, и васпитање питање здравља. И, најважније, верујем да то, све заједно, могу људима да понудим. Зато три нова канала, јер изнад свега, верујем у људе. У публику. У гледаоце. Тако да могу мирно да кажем да су нове телевизије, на неки начин, израз поштовања. Мог, према публици. И свему ономе што јесте њихова потреба, у мору разних непотребности којима их данас толики даве. Ја им пружам руку. Да испливају. И да даље идемо заједно“, поручио је Јоксимовић тада.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!