Прочитај ми чланак

Ћерка Слобиног министра информисања – Констракта, каже да је протестовала 96/97

0

Овогодишња представница Србије на Евровизије говорила је о критикама пред наступ на овој музичкој манифестацији, али и формативним годинама у ратом захваћеној земљи.

Након објављивања фотографије на којој седи поред два сточића у облику слова „Z“, Констракта се нашла на мети од стране оних који су једноставан комад намештаја протумачили као њену подршку руској агресији у Украјини.

У великом интервјуу за Недељник, она се осврнула на период када је један део јавности био спреман да је у потпуности „кенселује“ због ове фотографије.

„Могуће је да је сама поставка извођења песме ‘In corpore sano’ створила утисак код публике да ја комуницирам само кроз симболе, да можда свако моје појављивање иза себе носи осмишљену политичку поруку. А истина је да ја и не волим дневну политику, не пратим редовно, назовите ме игнорантом“, рекла је она и додала:

„Оно што мене плаши у случају ‘сточић Z’ јесте крајња увереност оних који тврде да Констракта сточићем подржава руски напад на Украјину, без остављања простора да то можда и није тако. То је, опростите, застрашујуће и поражавајуће, поготову што је дошло са оне стране од које очекујем интелектуални капацитет да ствари не чита црно-бело. И друго, нико ме ништа није ни питао, закључило се без иједне моје речи на ту тему“, навела је Констракта.

Она је у поменутом интервјуу говорила и о студентским данима у Београду и свом неупитном придруживању тадашњим протестима.

„Учествовала сам на демонстрацијама 1996/97. иако сам и даље била у средњој школи. Било ми је јасно чему треба пружити отпор, било је јасно која је штета ратова и политике која је вођена код нас и који се напори улажу у контролу медија, мада ми није било најјасније за шта се треба залагати. Одлазак на протесте није се доводио у питање ни кад имам најважнији контролни. Млади људи, студенти, јесу ти који верују у боље сутра и стога су најчешће носиоци протеста и промена. Мени је значајно то што сам имала прилику да будем део тих протеста и да будем део заједнице која пружа отпор диктатури“, испричала је Констракта.