Прочитај ми чланак

Цела Србија гори, а ево кад ће освежење

0

Луцифер данас "топи" Србију.

Према прогнози РХМЗ, данас ће у Србији бити сунчано и веома топло, са јутарњом температуром од 14 до 23 степена, а највишом дневном од 37 до 41 степен.

У Београду ће такође бити веома топло са слабим и променљивом ветром, и јутарњом температуром око 23 степена, а највишом дневном око 39 степени.

У недељу се очекује мањи пад температуре на вредности од 32 до 35 степени, осим на крајњем југу и југоистоку Србије где ће и даље бити веома топло са температурама од 35 до 40 степени. У већини места ће бити променљиво облачно са сунчаним интервалима, а локално се очекује и појава краткотрајног пљуска са грмљавином.

„До недеље претежно сунчано и веома до екстремно топло уз дневне максимуме који ће се кретати од +33 до +28, локално и око +40 степени Целзијуса. Ноћи ће бити неугодно топле и минимуми често неће падати испод +22 степена Целзијуса“, наводи и метеоролог аматер Марко Чубрило и истиче да је већ у недељу могуће и „освежење“.

„У недељу ће се преко нас преместити врло мала количина влажног и мање врелог ваздуха, а како ће над нама атмосфера бити прегрејана и та мала количина влаге би могла условити локалну дестабилизацију уз грмљавинске пљускове, посебно над северним, северозападним и делом средишњим пределима, док би на југу највероватније остало суво… Свакако би у недељу ујутро почео умерен до појачан северозападни ветар, посебно у зони пљускова, док би дуж Јадрана било пролазне буре. Дневни максимум до +27 на крајњем северозападу до око +36 на југу и истоку региона.

Ноћ ка понедељку вероватно мало пријатнија и само понегде уз максимуме преко +20 степени Целзијуса, али од недеље следи ново отопљење и у уторак ће макисмуми већ бити од +32 до +37 степени Целзијуса, што је веома али не и екстремно топло“.

Према најави РХМЗ, у понедељак највиша температура од 33 до 37 степени, а у уторак, који ће бити најтоплији дан следеће седмице, поново од 35 до 40 степена.

У уторак после подне се на западу и југозападу, а у току ноћи и у осталим крајевима уз локални развој облачности очекује се појава краткотрајних пљускова са грмљавином, који локално могу бити праћени и градом и јаким и олујним ветром.

„У среду следеће недеље има изгледа за ново, можда и мало осетније освежење уз нешто чешће нестабилности тако да би други део недеље донео умереније температуре, углавном између +29 и +33 степена Целзијуса. Ноћи би постале мало пријатније, а дувао би умерен, северозападни ветар.

Око 29.07. би вероватно поново отоплило, док би сам крај јула и почетак августа могло обележити ново, мање, освежење.

Сумирано, после екстремно топлих дана од 27.07. и даље топло али ипак умереније уз повремене пљускове и максимуме око или мало преко просека за средину лета“, наводи Чубрило, али напомиње да „обилнија киша на ширем подручју региона за сада није ни у дугорочним прогнозама“.