Прочитај ми чланак

Чекају нас обилни пљускови: У неким местима ће пасти и више од 50 литара кише

0

ПРЕД нама седмица уз топло, али и веома променљиво време, уз обилније пљускове вечерас. Око првог октобра температуре преко 25 степени, али и даље остаје веома променљиво време уз честе пљускове, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

– Иза нас је веома хладан период, када су температуре ваздуха биле праве јесење, а у суботу ујутро понегде је забележен и приземни мраз, а у Сјеници је на 2 метра изнад тла мерено -3°C. Током викенда је дошло до осетнијег отопљења, а захваљујићи веома израженом југозападном струјању, овог јутра температуре у Србији су за 10 до 15 степени више у односу на јутарње током викенда и крећу се од 14 до 18°C, у Београду је 19°C. Топло је и на планинама, на Златибору је 14, у Сјеници 12, а на Копаонику 8.Ове седмице Србија и наше подручје биће углавном под циклонском активношћу.

– Данас се центар веома снажног циклона налазио изнад северозападне Европе, а секундарни циклон изнад централног Медитерана и нашег подручја са центром изнад Ђеновског залива. У склопу овог циклона над нашим подручјем преовлада југозападно струјајње, са којим са Медитерана стиже топла, али и влажна ваздушна маса, а уједно стижу и честице песка из Сахаре, па ће киша бити “прљава“. У Србији ће данас бити претежно облачно са кишом, пљусковима и грмљавином. Обилније падавине очекују се после подне, увече и током ноћи, а до уторка ујутро у већини предела пало би од 10 до 30 литара кише по квадратном метру, локално и преко 50 литара.

– Дуваће топао југозападни ветар, а максимална температура биће од 17 до 23°C, у Београду до 21°C. И уторак ће у Србији бити умерено до претежно облачно са кишом и пљусковима са грмљавином, али ће падавине бити знатно мање интензивније у односу на дан раније. Максимална температура биће од 20 до 25°C, у Београду до 23°C. Југозападни ветар биће крајем дана краткотрајно у скретању на северозападни. У среду се услед северозападног висинског струјања, јер ће се центар циклона наћи источније од нашег подручја, очекује прилив нешто свежије ваздушне масе са севера, па ће на северу и на западу Србије бити свежије, уз максималне температуре од 18 до 20°C, док ће топлије и даље остатати на југоистоку и истоку Србије са температуром до 25°C – каже Ђурић.

Већ од поднева Србија ће бити бити под утицајем циклона са центром изнад централне Европе, па ће се поново успоставити југозападно струјање и доћи ће до прилива топле ваздушне масе са Медитерана.

Сунце у четвртак и петак

– Максимална температура у четвртак биће од 22 до 26°C, у Београду до 24°C, а у петак још топлије, од 23 до 27°C, у Београду до 26°C. Четвртак и петак донеће доста сунчаних периода и углавном сувог времена, док ће услова за кишу и пљускове бити понегде на северу, на западу и југозападу Србије. Очекује се и појачање јужног и југозападног ветра. Током следећег викенда са севера Атлантика преко северозападне и централне Европе премештаће се веома снажан и дубок циклон, у склопу њега и хладни фронт, а овај систем довешће до формирања и секундарног циклона у Ђеновском заливу. Ова синотпичка ситуација условиће да до нашег подручја са југозапада и са Медитерана дође до прилива још топлије ваздушне масе, па ће у суботу бити веома топло, уз температуре од 22 до 28°C, а у недељу који степен свежије. Очекује се и повећање облачности, понегде са кишом, пљусковима и грмљавином. Дуваће појачан југозападни ветар – наводи Ђурић.

У недељу увече центар циклона из централне Европе преместиће се у понедељак изнад источне Европе, а центар Ђеновског циклона преко нашег подручја даље на североисток изнад Карпата, па ће и хладни фронт прећи преко нашег подручја, уз скретање ветра на северозападни, а очекује се и прилив свежије ваздушне масе.

Временска прогноза за наредну недељу

– Почетком следеће седмице очекује променљиво облачно и свежије, уз максималне температуре од 15 до 20°C. Према тренутним прогнозама средином следеће седмице топлије, а потом се очекује ново погоршање времена и мањи пад температуре. Просечна максимална температура за крај септембра и сам почетак октобра у Србији је од 18 до 24°C. Видимо да су прошле седмице температуре и за осам степени биле испод просека, да би се за викенд вратиле у нормалне вредности, тако да се наредних дана очекују углавном температуре око просечних вредности. Око првог октобра температуре би биле и за седам степени изнад просека, да би се након тога поново вратиле углавном на просечне вредности за почетка октобра. Седмица пред нама због циклонске активности донеће нам и честе падавине – рекао је Ђурић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!