Прочитај ми чланак

ЧАСОВИ ИСТОРИЈЕ И ПРИЈАТЕЉСТВА: Руско-српска сарадња кроз предмет Историја

0

Професор историје Ђорђе Бојанић (ОШ Бубањски хероји, Ниш) и Руски историчар Александар Николајевич Муравјов су пре неколико година започели велику и важну идеју, одлучили су да пруже допринос јачању пријатељства између Русије и Србије усађујући својим српским и руским ђацима од малих ногу љубав према Русији и Србији и њиховом народу.

q

Професор историје Ђорђе Бојанић (ОШ Бубањски хероји, Ниш) и Руски историчар Александар Николајевич Муравјов су пре неколико година започели велику и важну идеју, одлучили су да пруже допринос јачању пријатељства између Русије и Србије усађујући својим српским и руским ђацима од малих ногу љубав према Русији и Србији и њиховом народу.

Циљ нам је проучавање српске и руске историје, културе и српско-руских друштвених и културних веза. Ове теме су веома важне за проучавање историје наших земаља и да кроз овај вид додатних часова и други ђаци како у Србији тако и у Русији науче о сардњи два братска народа, пошто су то видео часови који су доступни преко Јутјуба, наравно све уз сагласност родитеља и школа.
Александар Николајевич као наставник историје добро познаје везе и духовно јединство руског и српског народа које сеже у дубину векова, и зато је реализацију својих планова почео управо од часова историје са својим колегом из Србије.

Муравјов и његове колеге и ученици су 2015. године успоставили контакт са школом „Бубањски хероји“ из Ниша и споразумно се договорили да одрже први заједнички међународни руско-српски онлајн час на тему „Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века“.Тај час је успешно реализован и може се погледати преко Јутјуба.

У пролеће 2016. године одржан је час у коме је учествовала наша школа „Бубањски хероји“ и неколико руских школа из Ивановске и Московске области (Поњкинска основна школа и Палехска средња школа из Ивановске области, лицеj броj 5 града Долгопрудни из Московске области Руске Федерације). Час је био посвећен теми „Руска емиграција у Србији“. Они су говорили о братских везама наших народа и о догађајима коjи су били сто година раниjе.

w

Тим поводом је организована и видео-конференција у којој су гостовали потомци руских емиграната у Србији.

Овом часу велики допринос својим учешћем су дали ипођакон, проф. Андреј Тарасjев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији, проф. др Александр Нагорни, професор на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, Зорица Пелеш, биограф проте Стевана Димитријевића, научно-истраживачки радник и публициста, Дејан Серафимовић, председник Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

И овај час је успешно реализован и може се погледати преко Јутјуба.

Занимљиво је да је недавно Николајевич Муравјов постао руководилац Руско-српског клуба у центру за допунско образовање „Успон“ у Ивановској области. У оквиру овог центра се реализује пројекат „Образовна сарадња православних народа Русије и Србије“. На часовима ђаци уче традицију и културу Србије. Александар Николајевич Муравјов им прича шта у животу Срба представља крсна слава, како Срби славе Божић и који манастири постоје у различитим деловима Србије.

t

Александар Николајевич Муравјов је обичан наставник који има малу и једноставну жељу: да се његови ученици једног дана сретну са друговима из Ниша са којима стварају веома значајне ствари. Није толико важно где ће се срести („Или они код нас, или ми код њих“, каже Муравјов).
Радује ме и то што у Русији има доста наставника из разних руских школа који следе идеју Муравјова и учествују са својим ученицима у овом пројекту. Надам се да ће се ова идеја у наредним годинама знатно проширити и по другим школама у Нишу и школама у Србији.

ОШ “Бубањски хероји” је са задовољством и радошћу прихватила предлог и споразум сарадње за ову школски годину која је од великог значаја за ученике обеју школа и надамо се успешној сарадњи у наредном периоду између ОШ Бубањски хероји из Ниша (Република Србија) и Центра за додатно образовање “Восхождение” из Шује, Ивановске области (Руска Федерација) у којој ће се укључити и друге школе из Русије.

e

У току је припрема и реализација заједничког видео часа са темом « СВЕТИ САВА КАО ПРОСВЕТИТЕЉ СРПСКИ ». Биће то врло занимљив заједнички час, делови часа биће снимљени у Храму Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини (део када Раско од цара Теодора и патријарха Манојла добија дозволу да се одвоји од Охридске архијепископије и оснује самосталну српску цркву).

А део на часа биће и део из првог анимирног образовног цртаног филма о Растку, аутора, ђакона Дејана Јовановића, вероучитеља из наше школа Бубањски хероји, део када Растко са руским монасима одлази на Свету Гору. Свакоко биће занимљив и део који припремају руски ђаци. Бић ту и знаменитих личности које ће дати свој допринос овом мећународном часу.
А за следеће полугодиште планирана је тема « СВЕТИ ВЛАДИМИР, ВЕЛИКИ РУСКИ КНЕЗ ».

Линкови реализованих часова:

„Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века“.
https://www.youtube.com/watch?v=QQe5W0SuH-s

„Руска емиграција у Србији“
https://www.youtube.com/watch?v=iMlBFXTksTY

22.11.2016.
проф. историје Ђорђе Бојанић