Прочитај ми чланак

БРОЈ МИГРАНАТА ДУПЛО ВЕЋИ ОД ЗВАНИЧНОГ: Србији прети хуманитарна катастрофа

0
Фото: Марко Тодоровић

Фото: Марко Тодоровић

Представници агенција УН, амбасада и НВО упозорили да је број миграната могуће дупло већи од званичног.

До краја године у Србији је могућа хуманитарна катастрофа јер мигранти којима је Србија само земља транзита остаће у њој пошто ће граница с Мађарском бити затворена жичаном оградом. Страхује се да је реалан број миграната који су прешли из Македоније у Србију па затим у Мађарску заправо око 60.000, а не око 30.000 колико показују званични подаци на основу пребројаних лица. Ублажавање проблема мора да решава неко озбиљнији и са већим утицајем у Влади од Александра Вулина, који је на челу Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова у Србији.

То су, према сазнањима Данаса, само неки од закључака са јучерашњег састанка којем су присуствовали представници свих агенција УН у Србији, представници неколико амбасада и невладиних организација које се баве проблемима миграната и азиланата.

Дачић: Европа није разумела проблем пре три године

Према Дачићевим речима, Европа није имала велико разумевање када је Србија на проблем указивала, као ни спремност за финансијску помоћ за ефикаснију контролу границе. Он је подсетио да је као министар унутрашњих послова имао три састанка са колегама Аустрије и Мађарске и да је тада предлагао заједничку контролу граница у зеленом појасу и електронски систем надгледања, али да Србија није имала новац. „Када је затражила средства из ИПА фонда, у ЕУ је речено да то није приоритет“, предочио је Дачић.

Како нам је пренето, на састанку је речено да се ситуација у Србији може знатно погоршати и претворити у хуманитарну катастрофу, уколико се врло брзо не обезбеде нови и оснаже постојећи смештајни капацитети, измени законска регулатива како би била јаснија, ојачају капацитети МУП и осталих органа који се баве третманом миграната и тражиоца азила.

Извори Данаса кажу да је на састанку предочено да ће изградња жичаног зида умногоме отежати ситуацију, али да Србија мора да уради све што је у њеној моћи да мигранти не остану на улици. Напоменуто је, како се тврди, и да је министар Вулин недорастао том задатку. Наши саговорници кажу да чак ни новац, за који званичници Србије кажу да га нема, не би требало да буде проблем уколико Београд покаже спремност за бављење проблемом.

Како је Данас већ писао, представници најзначајнијих земља ЕУ су у понедељак одржали хитан састанак на којем је разговарано о ситуацији у Србији, на којем је констатовано да проблем са азилантима добија размере озбиљне хуманитарне катастрофе, са тенденцијом погоршања проблема, да је Србија потпуно неспремна за решавање овог проблема, да се за сада не види начин решења нити у односу на Македонију, нити у односу на Мађарску и да ће се проблем погоршати јер ће ускоро Србија постати земља дестинације, а не транзита.

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће разговарати са мађарским премијером о подизању зида 1. јула на заједничкој седници две владе. Вулин је од премијера тражио сазивање регионалног састанка на ову тему.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је јуче да се Србија оштро противи подизању ограде између Србије и Мађарске и нагласио да је сада на ЕУ да покаже да ли је за подизање зидова или је против тога.

* – Време је да се Европа изјасни да ли је Европа зидова прошлост или будућност. Ја сам мислио да је Берлински зид пао – рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Грчке Никосом Коцијасом. Он је нагласио да су односи Србије и Мађарске добри и да питање миграната није питање ни за Србију, Мађарску или Грчку, већ за Европу и да она треба да покаже да ли овај простор Балкана третира као део ЕУ или омеђен зидовима.

Шеф грчке дипломатије Коцијас је рекао да су га чудно гледали у Савету Европе када је у јануару скретао пажњу на проблем миграната. Према његовим речима, политика према мигрантима захтева новац, а ако ЕУ жели да буде пример у свету, онда мора да покаже да је у стању да тај проблем реши.

* – Очекујемо да североисточне земље ЕУ покажу спремност да се баве тим проблемом уместо да се подижу ограде, рекао је он. Док се то не деси, додао је, потребна је сарадња на Балкану истакавши да Грчка подржава иницијативу о регионалној конференцији. Он је нагласио да је за успех у решавању овог проблема потребна помоћ ЕУ и да ЕУ предузме све расположиве мере. Коцијас је рекао да се Грчка залаже за повратак миграната у земље из којих су дошли, али да у ЕУ није поклоњена велика пажња.

Извор: danas.rs – Л. Валтнер

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!