Прочитај ми чланак

Брнабић се огласила о увођењу обавезне вакцинације у Србији

0

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да Србији у овом тренутку није потребна обавезна вакцинација.

Упитана о одлуци Европског суда за људска права да би одлуке о обавезној вакцинацији биле легалне, Брнабић је рекла да је у Србији и без тога велико интересовање за вакцине.

Ја ћу вам рећи да мислим да вакцинација у Србији иде одлично и без те обавезе. Мислим да је много боље него у другим, можда и развијенијим друштвима, ма колико био јак антиваксерски талас. За сада не постоји разлог да ми размишљамо о увођењу те обавезне вакцинације јер имамо људе који се сами од себе пријављују за вакцинацију.

– Имамо изузетно много људи који се не пријављују преко е-Управе. Али, кад отворимо пунктове они долазе у огромном броју. Сам од себе се ту води неки друштвени дијалог, велику улогу ту имају и медији, хвала свима на томе, имамо кампање, видео спотове и чини ми се, да као друштво ову битку добијамо – рекла је Брнабић.

Министарка правде Маја Поповић истакла је данас да ћемо ускоро видети на који на који начин ће то питање регулисати наша држава, док је премијерка истакла да се процес вакцинације у Србији одвија одлично, те да нема ниједног разлога да размишља о увођењу обавезне вакцинације.

– Што се тиче ове одлуке суда везане за обавезну вакцинацију, видећемо на који начин ће држава одлучити, да ли ће код нас бити обавезна вакцинација за ковид или не – рекла је министарка Поповић.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да би републичка стручна комисија требало да донесе одлуку о обавезној вакцинацији здравствених радника против вируса корона и поновио да је сагласан са тим предлогом.

Лончар је рекао да је широм Србије отворено више од 170 пунктова за вакцинацију без заказивања и изразио уверење да ће до краја априла против вируса корона бити вакцинисано још 500.000 грађана.

– Трудићемо се да буде што више вакцина на тим пунктовима, увек ће бити по једна или две, а гледаћемо да, у зависности од тога где можемо да испоштујемо хладни ланац, буду доступне три или четири вакцине – рекао је Лончар за ТВ Пинк.

Поновио је да је сагласан са предлогом струке да вакцинација буде обавезна за здравствене раднике наводећи да „нема логике“ да лекар или медицинска сестра кажу да су добили корону, јер могу да се вакцинишу.

Премијерка је најавила да ће сутра бити одржана седница Кризног штаба, на којој ће бити размотрени ефекти важећих епидемиолошких мера.