БРНАБИЋ БЕЗ БЛАМА О ЗАГАЂЕЊУ: Ово није за панику, понавља се годинама

0

Премијерка Ана Банабић изјавила је, поводом повећаног нивоа загађења у Србији, да нема места ни разлога за панику, јер се не ради о нечем што је нова појава, пошто се то понавља годинама, због временских услова.

„Ово није за панику и нема места за панику. Кључни проблем у овом тренутку су индивидуална ложишта, јер 60 одсто домаћинстава у Србији нису прикључена на систем даљинског грејања“, рекла је Брнабић новинарима на отварању Нацоналне академије за јавну управу.

Брнабић је навела да је „нешто веће загађење“ ваздуха због метеоролошких прилика, али и повећаног броја аутомобила, јер их је „само у Београду 80.000 више него пре пет-шест година“.

Она је рекла да је на седници договорено формирање радног тела које ће се бавити проблемом загађења ваздуха и координираће рад пет надлежних министарстава.

Брнабић је пренела да није задовољна начином на који се ресорно министарство задужено за екологију до сада бавило овим проблемом, јер грађани нису имали праву информацију.

Према њеним речима, највећи проблем је у томе што „грађани ложе све и свашта“, као и што се вози много аутомобила стандарда „Еуро 3“, који су велики загађивачи и то ће морати да се промени, у складу са европским стандардима, како би се то забранило.

Брнабић није могла да, на новинарско питање о роковима, одговори када ће се то десити и када ће радна група да заврши рад и донесе препоруке, наглашавајући да јој је важно да грађани разумеју колико је Влада радила на том проблему у протеклим годинама.

„Немамо рокове. Ми смо то радили и наставићемо да радимо“, нагласила је она, указујући да је сад најважније решити проблем у Ваљеву и Ужицу, и да се тамо зато ради гасификација.

Брнабић је поручила да ће циљ Владе бити да се уведе обавеза прикључка на централно грејање свуда где за то постоје услови, а на питање како то мисле да изведу и не крше ли тим уставне слободе грађана, одговорила је одречно. Мислим да је то увођење реда и цивилизованог начина живота, констатовала је Брнабић.

Премијерка је рекла и да ће све бити објашњено у саопштењу Владе Србије.

Влада Србије формира Радно тело за координацију рада свих надлежних

А у саопштењу Владе Србије речено је да ће се формирати тело које ће координирати рад свих државних органа, обавештавати јавност и предлагати и анализирати ефекте мера које Република Србија спроводи у циљу заштите животне средине.

„Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије нагласили су да нема разлога за панику, да подаци здравстених установа показују да нема повећања броја деце која су примљена на лечење у односу на исти период у претходним годинама. Представници Министарства заштите животне средине и Министарства здравља обавестили су председницу владе да је тренутно загађење ваздуха у нашој земљи честичног типа, и да варира у зависности од периода дана, климатских услова и самог присуства извора загађења“, наводи се у саопштењу.

Као највећи ефекти који негативно утичу на квалитет ваздуха означени су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила и неповољни метеоролошки услови. Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да, како наводе, нема драматичних промена у степену загађења у односу на раније године.

„Скоро 60 одсто домаћинстава у Србији користи чврсто гориво за грејање, што је идентификовано као један од кључних проблема због чега ће се убрзати процес гасификације. Стимулисаћемо грађане да се прикључе на систем централног грејања где год постоје услови за тако нешто“, кажу у Влади.

Само у Београду је у последњих неколико година затворено више од 1.200 индивидуалних котларница које су користиле чврсто гориво. У наредном периоду фокус ће бити пребацивање локалних топлана на гас, имајући у виду да 10 одсто њих користи мазут, а 15 одсто угаљ, наглашава се.

„У току је пројекат ‘Подстицање коришћења обновљивих извора енергије – развој тржишта биомасе’ да се у што већем броју градских топлана у Републици Србији изврши прелазак са коришћења фосилних енергената (мазута, угља, лож уља) на коришћење биомасе као основног енергента, уз услов да је то економски исплативо. Овај енергент је знатно јефтинији од фосилних горива и значајно смањује емисију штетних гасова. Сви објекти који су реконструисани кроз пројекте Канцеларија за управљање јавним улагањима повезани су на системе централног грејања где су за то постојали услови“, додаје се.

Све већи број аутомобила

Електропривреда Србије је до сада уложила више од 475 милиона евра у пројекте заштите животне средине, као што су реконструкција или замена постојећих електрофилтера на блоковима термоелектрана, одсумпоравање димних гасова на блоковима, док је вредност пројеката који су у току 486 милиона евра.

„Констатовано је да из године у годину имамо све већи број аутомобила због чега ће Министарство унутрашњих послова покренути ригорознију контролу учесника у саобраћају када је реч о емитовању издувних гасова са посебним фокусом на пооштравање контроле техничких прегледа. Буџетом за 2020. годину већ су предвиђене субвенције за куповину електричних и хибридних возила. У сарадњи са ‘Путевима Србије’ уводе се електрични пуњачи за аутомобиле у градовима и на аутопутевима“, каже се из Владе Србије.

Наставиће се са пошумљавањем које се спроводи трећу годину за редом, додају.

„Током 2018. и 2019. године 24 јединице локалне самоуправе су добиле средства за пројекте пошумљавања што ће бити настављено и 2020. године“, тврде у Влади.

Истакнуто је да према званичним мерењима Републичког хидрометеоролошког завода, на годишњем нивоу не постоје веће промене у односу на претходну календарску годину, када је у питању квалитет ваздуха у Републици Србији. Праћење података мерења квалитета ваздуха, како је објашњено, спроводи се по истом принципу као и у већини земаља Европске уније, а то је сатно мерење у базним станицама чији се подаци аутоматски обрађују и у које грађани могу да имају увид.

Састанку с премијерком присуствовали су представници Министарства заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Агенције за заштиту животне средине, Републичког хидрометеоролошког завода, као и представници Града Београда.