Прочитај ми чланак

БРAЋA ЗAГРЉЕНA ОТИШЛA У СМРТ Тужна судбина Стефана и Николе целу Србију расплакала

0

Шест дечака изнајмило је једну педалину, док су четворица била на другој. Отишли су на супротни крај језера и тамо је Стефан Петровић, који се налазио на педалини где је било шесторо деце, покушао да пређе на друго пловило.

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Дечаци из Раче код Крагујевца утопили су се у недељу на Сребрном језеру када су испали из педалине коју су изнајмили са друговима. После 24-часовне потраге рониоци Жандармерије пронашли су тела Стефана (14) и Николе (13). Несрећни отац Aлександар Петровић био је нем од бола, а све је било толико потресно да је чак и један од ронилаца заплакао.

Прво је нађено тело млађег дечака Николе око 14:50. Тело његовог брата Стефана пронађено је сат касније. У међувремену је почела истрага о околностима ове ужасне трагедије која се догодила у недељу око 14:30.

– Шест дечака изнајмило је једну педалину, док су четворица била на другој. Отишли су на супротни крај језера и тамо је Стефан Петровић, који се налазио на педалини где је било шесторо деце, покушао да пређе на друго пловило. Он се оклизнуо, пао, при томе највероватније ударио главом о педалину и упао у језеро. Његов брат Никола скочио је са њим, загрлио га и покушао да га извуче, али нико од њих није изронио – каже саговорник из истраге, а преноси Српски Телеграф.

Деца су били полупливачи, а нико није био у близини да им притекне у помоћ.

Полицја истражује одговорност Зорана Јовановића, директора школе “Карађорђе” из Раче са којим су деца отпутовала на фудбалски турнир, као и тренера са  којим су после утакмице свратили на Сребрно језеро. Они су у полицији изјавили да нису одговорни  што су деца била без надзора.

На полицији је сада да истражи да ли је све то испоштовано.

– Пловило не може да изнајми малолетник без пратње одраслих. Такође овабезно је да у педалини буде прслук за спасавање, што према речима сведока у овом случају није било. Док неки поштују правило и не пуштају децу и пијане на педалину, неки не поштују ово правило – каже локални званичник.

Полиција још није подигла кривичне пријаве против директора школе и тренера. Уколико се утврди да је кривично дело учињено из нехата, прети им 3 године затвора, у случају тешких телесних повреда и смрти до 8 година затвора.