Прочитај ми чланак

БОРБA ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА: „Аpple“ развија сензор за мерење шећера преко коже!

0

На развоју нове технологије ради се у тајности, а наводно је пројекат иницирао Стив Џобс, оснивач и директор компаније "Аpplе"

Компанија „Аpple“ ангажовала је тим биомедицинских инжењера на развоју сензора уз помоћ којих би се преко коже пратио ниво шећера у крви, а циљ је допринос борби против дијабетеса, известио је CNBC, позивајући се на изворе блиске пројекту.

На осмишљењу пројекта наводно је радио и Стеве Џобс, а посреди је рад на неинвазивној врсти сензора чија је сврха пратити ниво глукозе у крви кроз контакт с кожом.

CNBS пише да инжењери на пројекту раде дуже од пет година у истраживачком центру у Пало Алту, хиљадама километара удаљеном од седишта компаније у Купертину. Производња сензора замисао је покојног Стива Џобса, оснивача и бившег директора компаније „Аpplе“, који је досад развио и друге сличне преносиве уређаје, попут паметних сатова који прате рад важних виталних органа, количину кисеоника и број откуцаја срца. 

Нова техника темељила би се на коришћењу оптичких сензора који би се спојио с Аппле сатом који је у продају пуштен 2015. године. Производња оптичких сензора, по мишљењу научника најзамршенији је технички изазов. У компанији Apple одбили су да коментаришу информације.

Досад су бројне компаније покушале да осмисле уређај којим ће се висина шећера у крви пратити без свакодневних убода иглом у јагодицу прста. Међу њима је и технолошка компанија „Аlphabet“ која у саставу има Google и са швајцарским „NOVARTISOM“ ради на развоју паметних сочива за дијабетичаре које би анализом суза могле одредити ниво шећера у крви.

Медији преносе да „Аpple“ већ тестира сензоре у клиничким центрима у Сан Франциску. У пројект је планирано улагање од неколико милијарди долара, и он би могао представљати спас за милионе дијабетичара.