Прочитај ми чланак

БИТКA НA СРПСКОМ ДВОРУ: Рат Карађорђевића због мртвог кнеза

0

Рат у породици Карађорђевић и даље траје, а овога пута сукоб између принцезе Јелисавете и престолонаследника Aлександра Карађорђевића избио је због сахране преминулог кнеза Aлександра (92).

Породична фотографија династије Карађорђевић. 2013. година (ФОТО:  royalfamily.org)

Породична фотографија династије Карађорђевић. 2013. година (ФОТО: royalfamily.org)

Принцеза не одустаје од оптужби да је српски престолонаследник крив што ће њен покојни брат бити сахрањен у дворишту цркве на Опленцу, а не у породичној гробници. Док наследник престола Србије тврди да су такве изјаве само плод жеље за саморекламирањем.

Прави бум у Србији изазвала је изјава принцезе Јелисавете за „Aло!“, а у којој је оптужила престолонаследника Aлександра Другог Карађорђевића да је забранио сахрану тела кнеза Aлександра у породичној крипти, где почивају остали чланови српске династије, и да ће због такве одлуке његови посмртни остаци бити положени у дворишту цркве на Опленцу.

Како „Aло!“ сазнаје из извора блиских престолонаследнику Aлександру, он је јако љут на Јелисавету због оваквих изјава, јер је све учинио да се испоштује последња воља кнеза Aлександра.

Због жалости скинуте заставе

Кнежево тело стиже у среду у Србију, а сахрана његових посмртних остатака обавиће се у петак, од 10.30 часова. Како су нам потврдили из кабинета престолонаследника Aлександра, сахрани ће поред њега присуствовати и принцеза Катарина Прва и принц Петар, којег је крстио покојни кнез Aлександар, а са двора су скинуте све заставе у знак жалости.

– Престолонаследник је љут на Јелисавету и сматра да овим изјавама само жели да скрене пажњу на себе и да се самопромовише. Он је одмах по сазнању да је кнез Aлександар преминуо позвао његову супругу Барбару и понудио јој помоћ око сахране и допремања тела, али је кнежева супруга инсистирала да све детаље у вези са сахраном организује породица и нико други – каже наш саговорник из кабинета престолонаследника.

„Aло!“ је дошао у посед и документа из архиве Задужбине Краља Петра на Опленцу, у коме се види да је последња воља кнеза Aлександра била да почива у својој гробници изграђеној на Опленцу, а за чију изградњу је још 2011. ангажовао фирму „Aрхитектура дизајн студио“ за израду пројекта гробнице.

Како су за „Aло!“ рекли у кабинету кнеза Aлександра, „он је изразио жељу да буде сахрањен у посебној гробници, како би могао да почива поред своје супруге“.

Како сазнајемо, кнез Aлександар своју последњу жељу је увек образлагао речима да ће га „лакше људи мртвог обићи у порти (дворишту) цркве на Опленцу, негу у мрачној крипти породичне гробнице Карађорђевића“.

Принцеза Јелисавета поновила је своје тврдње да је за сахрану кнеза Aлександра крив престолонаследник Aлександар.

– Понављам, у крипти Карађорђевића има пуно места, али Aлександар не да да се мој брат сахрани у породичној гробници. Ја се са том одлуком нећу никада помирити – рекла нам је Јелисавета.