БИРН: Влада и сам Закључак о поверљивој набавци аутомобила прогласила тајном

0

Влада Србије одговорила је на пресуду Управног суда којом је наложено да се Балканској истраживачкој мрежи (БИРН) достави копија Закључка о поверљивој набавци полицијских аутомобила тако што је и сам Закључак прогласила тајним, објављено је на порталу Јавно.рс.

На тај начин Влада је још једном одбила да јавности достави информације о набавци 710 патролних возила за потребе МУП у септембру 2017. године.

Аутомобили су приказани на гала фешти испред Палате Србија, а јавност и медији су постали нарочито заинтересовани за ту тему пошто је речено да је набавка означена тајном, додаје БИРН.

Упркос тајности набавке, државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић је изнео поједине детаље – да су аутомобили купљени од старог добављача са којим је МУП и раније сарађивао, да је вредност набавке била 700 милиона динара, да су други понуђачи у овом поступку били Фијат и Пежо и да је понуда заступника „шкоде“ била најповољнија.

БИРН је прошле године тужио Владу, јер се она у два наврата оглушила на захтеве по Закону о слободном приступу информацијама.

Управни суд је пре три недеље донео пресуду у корист БИРН и наложио Влади да одговори да ли поседује Закључак којим је набавка возила проглашена тајном и да копију тог документа достави у року од 15 дана.

У образложењу одлуке, којом одговара на пресуду Управног суда, Влада наводи да је на „52. седници, одржаној 4. маја 2017. године, на предлог ресорних министарстава, донела закључке у циљу реализације набавке нових возила, у оквиру Капиталног пројекта – Осавремењивање возног парка Министарства унутрашњих послова, који су означени ознаком степена тајности ‘поверљиво'“.

„Такође, сва документација у вези предметне набавке носи ознаку степена тајности ‘поверљиво'“, стоји у образложењу.

Међу документима који су усвојени на тој седници на сајту Владе Србије, као ни на сајту Службеног гласника, не само да није објављен такав Закључак, већ не постоји ни информација да је он усвојен ни на једној седници Владе током маја 2017. године.

БИРН је више пута званично од МУП тражио информације о томе да ли је спроведена јавна набавка за куповину возила, од кога су возила набављена, ко их је набавио, када је потписан уговор, колика је његова вредност и ко су били понуђачи и учесници у поступку набавке, пише Јавно.рс.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!