Прочитај ми чланак

БИЛО НЕКАДА: Друже Тито, срећан ти рођендан!

0

Драги друже Тито, желимо ти да нам живиш 120 година – ово је најчешћа рођенданска жеља Јосипу Брозу, откривају нам у Музеју Југославије. Kако се некада обележавао 25. мај, а где ће данас маршалов рођендан прославити његови омладинци?

Већ пола века другарица Мира нема дилему где ће провести 25. мај. И данас прославља Титов рођендан, баш као што је то чинила некада. Још чува успомену из 1970. када је као једна од ретких привилегованих присуствовала његовој рођенданској забави.

„Први пут када сам се срела са другом Титом у Дому омладине, то је било нешто посебно. И дан данас када се сетим, ту топлину у боји гласа. Наравно да човек има трему, али када је проговорио, то је све нестало, истопило се“, каже председница Удружења комуниста Југославије у Србији Мира Токановић и додаје да њена организација баш као и она све значајне празнике и датуме из историје Југославије обележавају.

А да обележи и дан његове младости припрема се и Панчевац Ненад Бјелош. 

„Ове године смо 4. маја били у Kући цвећа, а сада је између нас пао договор, нас неколицине који будемо могли, ићи ћемо у Kумровец“, открива Ненад Бјелош из Југословенског покрета „Тито“.

На питање како памти овај дан из младости Бјелош одговара:

„Како могу да га памтим када сам био учесник девет радних акција, омладинац, активиста, и све остало и учествовао у реализацији истих празника.“

Бјелош се поноси што је био Титов омладинац, али зато Ненад Kарајлић 25. мај памтиће што никада није добио шансу да учествувује на слету.

„Ми смо скрајнути били са свих путева. Ми смо живели у Сарајеву и то смо могли гледати само на телевизији. Једном се сећам да је пар наших другара из основне школе било добило позив да оду у Београд и то је било као да су освојили Олимпијске игре“, сећа се музичар доктор Неле Kарајлић.

И тако се осећало скоро десет милиона омладинаца, колико их је носило штафету за четири деценије. Прва је кренула 1945. на иницијативу крагујевачке омладине.

Све до 1957. звала се Титова штафета. А од тада рођендан највећег Југословена почиње да се слави, уз слетове на стадиону ЈНА, и под званичним називом Дан младости.

Уместо 25. маја када се уобичајено славио његов рођендан, Јосип Броз Тито свећице рођенданске свећице требало је да дува 7. маја. Kако је у периоду илегале користио двојна документа тако је и после Другог светског рата остао забележен овај други датум рођења 25. маја када је читава Југославија са њим славила рођендан.

И зато многи који су тада доживотном председнику писали честитке желећи дуг живот и добро здравље на данашњи дан се неизоставно запуте у Кућу цвећа. Титов гроб годишње посети око 150.000 људи, а највећа посета је баш 25. маја.

„Долазе из свих република, заиста не можемо издвојити републике које предњаче, и долазе јер и даље негују сећање на Југославију чак и даље доносе штафете што је занимљиво“, каже Сара Сопић, кустос Музеја Југославије.

Додаје да се 90-их када се режим променио долазак у Музеј Југославије тумачио као подршка комунистичком режиму, али да од 1996. број посета расте.

Више од три деценије откако се званично не слави Дан младости интересовање за Тита не престаје. Kустоси кажу да осим времешних југоносталгичара који другу председнику и даље доносе поклоне, на његов рођендан долази све чешће и млади.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!