БЕЗ РЕФЕРЕНДУМА: Хрватска законом дозволила геј паровима да удоме децу

0

Из Дугиних обитељи политичке НВО тврде да је таква одлука уједно и први пут да је неки суд у Хрватској пресудом потврдио међународну судску праксу и одлуке Европског суда за људска права, према којој се истосполни парови морају законски третирати једнако као и хетеросексуални. Овиме је Хрватска почела експеримент са одгајањем деце од стране хомогених парова.

Удружење Дугине обитељи, која окупља припаднике ЛГБТ група које су родитељи и оне који то желе постати, у петак је саопштила како је контраверзна пресуда Управног суда по којој истополни парови могу постати удомитељи важан корак према напретку права ЛГБТ појединаца у Хрватској.

– Напокон смо дочекали пресуду која потврђује све наше јавне изјаве унатраг више од две године, која потврђује оно што страни судови, наука, друге земље Европске уније говоре већ више од 10 година. Закон о животном партнерству јасно говори како се према истополним паровима треба поступати једнако као и према брачним друговима и драго нам је да је суд одлучио позитивно у случају наших чланова Иве Шеготе и Младена Кожића, које је Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику директно дискриминисало – рекао је представник удруге Дугине обитељи Даниел Мартиновић.

Из Дугиних обитељи наводе да је таква одлука први пут да је неки суд у Хрватској пресудом потврдио међународну судску праксу и одлуке Европског суда за људска права, према којој се истосполни парови морају третирати исто као и хетеросексуални.

Шегота и Кожић нису једини пар који је у задњих пар година одбило Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику у жељи да постану удомитељи или усвојитељи, наводи Мартиновић те додаје да је њихов храбри јавни наступ и пристанак на правну битку преседан и за остале парове који се одлуче на такав начин проширити своју породицу и тиме пружити топли дом и бољу будућност деци која проводе своје детињство у домовима.

Следећа Србија?

Одлука Управног суда важна је и за будуће правне битка за давање привилегија истополних парова у другим подручјима. Тако Мартиновић истиче да је лезбејским паровима и даље забрањено приступити поступцима медицински потпомогнуте оплодње у Хрватској, због чега су приморане на одлазак у клинике у иностранство.

– Користимо прилику и позивамо све истополне парове који се суочавају с дискриминацијом у Хрватској да нам се слободно јаве и затраже нашу бесплатну правну помоћ. Случај Младена и Иве показује да се до правде може доћи и да се можемо изборити за наша права. Овај исторјиски тренутак је први корак према потпуној равноправности ЛГБТ особа у нашој држави и стварно нисмо могли очекивати бољи поклон за празнике од овога – поручио је Мартиновић те честитао будућим удомитељима Шеготи и Кожићу.

Управни суд у Загребу у четвртак је одлучио да животни партнери Иво Шегота и Младен Кожић имају право да постану удомитељи деце те да надлежно Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику, које им је првотно одбило захтев за обављање удомитељства, мора у року од 60 дана поновити поступак и донети нову.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!