БЕЗ ОБРАЗА „Финансијста“: Ускоро веће пензије, бићемо као Немачка, млади остају

0

Министар рада Зоран Ђорђевић најавио је смањење одлива становништва, боље услове за раднике и веће пензије.

Код проблема одлива медицинских радника у Немачку, министар је заузео позитиван став. „Одлазак људи није последица садашњих времена, него неких рецидива из прошлости. Овај проблем није приметан само у земљама у транзицији, већ и у неким развијенијим земљама, као што је на пример Чешка. Ми смо прва земља у свету која је препознала овај проблем“, рекао је министар Ђорђевић.

screenshot/youtube

Он је додао да је Стратегија спречавања економских миграција најбољи начин да се одговори на овај проблем и да за сада све иде у позитивном правцу. Очекује се да ће овај документ доћи Влади на разматрање следеће недеље.

„Стратегија ће обухватити период од 2021. до 2027. године. Она би требало да нам помогне да одредимо узроке наших проблема са економским миграцијама и одговор како да их решимо“, додао је министар.

Такође, министар је навео да Србија има тенденцију да споразум у вези са одласком медицинских радника који има са Немачком прекине до јуна ове године, пошто је споразум већ привремено суспендован.

„Дубоко сам уверен да можемо да напредујемо и једног дана будемо као Немачка. Сигуран сам да ћемо у будућности имати проблем са приливом радне снаге, уместо са одливом“, сматра министар Ђорђевић.

Такође, министар је поменуо и Закон о агенцијском запошљавању.

„Од првог марта почиње примена овог закона. Једна област која до сада није била уређена, сада ће бити у потпуности уређена. Сва дефицитарна занимања као што су на пример градитељи путева биће смештена под делокруг агенције, која ће раднике издавати као на лизинг. Радници ће имати све погодности које до сада нису имали, укључујући здравствено осигурање и слично“, навео је министар.

У свом гостовању на ТВ Првој, министар Ђорђевић поменуо је и повећање пензија од 5,4 одсто које се очекује у фебруару.

„Ово није ни била вест, јер људи подразумевају да је ово нешто нормално. Овде се види озбиљност државе и брига о најстаријима. Пошто имамо све мању незапосленост и нова радна места, у ПИО фонду имамо велики суфицит који нам омогућава да повећамо пензије. Гледаћемо да пензионерима из године у годину буде све боље“, закључио је Ђорђевић.