Прочитај ми чланак

Београђанин отишао да региструје ауто, добио саобраћајну са датумом – 31.12.9999!

0

Изменама Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, које су ступиле на снагу 1. јануара, регистарске таблице аутомобила се не мењају након истека рока од девет година, а саобраћајне дозволе се издају са неограниченим роком важности.

Чињеница да се саобраћајне дозволе више немају рок трајања обрадовала је многе возаче, али је изгледа довела и до извесних нелогичности.

О чему је овде реч најбоље илуструје ситуација коју је наш читалац Немања Благојевић поделио са својим пратиоцима на Инстаграму. Он је недавно регистровао свој Волксфаген Поло и тада му је издата саобраћајна дозвола са роком важења – 31.12.9999.

Немања каже да му је саобраћајна дозовола, за Поло произведен 2011. године, истекла 2019, па је ове године, по старом закону, требало да промени и саобраћајну и таблице.

– Сада нисам морао да мењам таблице, али сам морао да узмем нову саобраћајну – каже Немања за медије.

 

На питање да прокоментарише комични датум са полеђине документа, истиче да то није грешка, али…

– То по новом није грешка, јер се дозволе сада издају без ограничења. Али ми 9999. није јасна! Да су ставили 2050. па да разуме човек!

Можемо само да препоставимо да је разлог ове омашке техничке природе, односно да су машине за израду пластичних образаца програмиране тако да на том месту искључиво морају да упишу неки датум. А како је рок важења саобраћаних дозвола „укинут“, то је избор пао на најдаљи могући датум који је могао бити уписан.