Прочитај ми чланак

Београде, срећан дан слободе!

0

У Београду се данас обележава Дан ослобођења главног града у Другом светском рату.

Пре 76 година, 20. октобра, војници Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе Народноослободилачке војске Југославије, међу којима су најбројнији били војници руске и српске националности, спровели успешно Операцију Београд и протерали заувек нацисте из Београда.

У тој борби животе је дало 2.953 војника Народноослободилачке војске Југославије и 940 црвеноармејаца.

Београд их данас са поносом истиче и слави, истакао је заменик градоначелника Београда Горан Весић у честитки упућеној грађанима, наводећи да је прошло време када се српски народ стидео своје славне и дуге историје.

Он је на друштвеној мрежи уз фотографије настале пре 76 година када је Београд ослобођен написао: „Срећан нам Дан слободе. Дан када је наш град, после 1 287 дана дуге нацистичке окупације у Другом светском рату, ослобођен!“

„Београд поново поносно слави Дан победе од 2014. године после више од деценије срамног ћутања када је улицу у нашем граду добио командант јединица НОВЈ генерал Пеко Дапчевић и када су враћене улице, срамно одузете неколико година раније, совјетским херојима команданту јединица Црвене армије маршалу Фјодору Толбухину и генералу Владимиру Жданову“, навео је Весић.

Како је истакао, пријатељство српског и руског народа исковано је у заједничком страдању, исписано крвљу наших палих хероја, и зато је оно вечно и нераскидиво.

Нека вечно живи сећање на ослободиоце Београда. Живео Београд! Живела Србија!, написао је Весић на крају објаве.