Прочитај ми чланак

Београд, Скопље и Сарајево део црне статистике загађења

0

Сваке минуте, сваког дана у свету дете умре од болести узроковане загађеним ваздухом, а у истој тој минути превремено умре десетак одраслих особа због загађеног ваздуха који дишу током живота. Грађани Западног Балкана су део ове статистике, изјавио је за Ал Џазиру Срђан Кукољ из Алијансе за здравље и околину ХЕАЛ.

Према његовим речима и чист ваздух и чиста вода су важни за људски живот и добробит сваког човека. Особа може преживети неколико дана без воде и само неколико минута без ваздуха.

Foto: jordano/depositphotos

“Велики градови у овом региону, попут Београда, Сарајева и Скопља, годинама су присутни и у светским медијима управо због прекомерног загађења ваздуха које је највише изражено током грејне сезоне због повећање потрошње фосилних горива, а које се удружује са загађењем које већ стварају индустрије, енергетски сектор, пољопривреда и саобраћај,” каже Кукољ и додаје на ову листу Тузлу и Лукавац у БиХ или Смедерево, Панчево и Шабац у Србији или Приштину на Косову.

Како је прецизирао ова листа је много дужа, али у великом броју градова или села не постоје званичне станице за надзор квалитета ваздуха и због тога не знамо какво је реално стање у целом региону.

Он истиче да Владе земаља Западног Балкана морају повећати ниво сарадње са земљама у ЕУ како би на примерима добре праксе и новим знањима могли креирати ефикасније политике ка заштити здравља грађана, животне средине и ублажавању климатских промјена.

Грађани Западног Балкана су свесни колико је ваздух загађен у овом региону , а што можемо видети из примера све чешћих јавних скупова као што су протести или потписивање петиција, повећаног броја информативних објава путем социјалних мрежа у којима грађани истичу проблем о загађености ваздуха у месту у којем живе, и све већег броја људи који користе званичне податке о квалитету ваздуха или апликације на телефонима како би се информисали и заштитили сопствено здравље, каже саговорник Ал Џазире.

Према његовим речима лош квалитет ваздуха највише штети осетљивим категоријама становништва као што су бебе, деца, труднице, хронични болесници и људи чије излагање високом степену загађености ваздуха спада у категорију професионалне изложености.

Међу узроцима су свакако велики број застарелих возила и возила са дизел моторима, мрежа градског превоза која није усклађена са урбанистичким условима и потребама грађана, али и чињеница да велики број домаћинстава није прикључено на мреже даљинског централног гријања те грађани најчешће спаљују дрво или угаљ за потребе грејања или кувања.

Појављује се и проблем са спаљивањем усева, а сателитски снимци свакако потврђују да причамо о устаљеној пракси која је наслеђена, али и пожарима који су често последица ових активности. Пољопривреда, индустријске и грађевинске машине и индустријски транспорт доприносе значајно укупној загађености ваздуха.

Кукољ самтра да се не ради довољно на побољшању стања.

Сведоци смо да владе свих земаља у региону Западног Балкана највећи део државне помоћи усмеравају ка енергетском сектору тј. термоелектранама на угаљ и рударским коповима који су огромни загађивачи ваздуха, воде и земљишта, док са друге стране недостају подстицаји или олакшице за грађане, на пример кроз набавке аутомобила новијих генерација или повећање мреже градског и међуградског превоза и повећање даљинског централног гријања, или повећање броја пјешачких зона и зелених површина или стаза за бициклисте, закључује Кукољ.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!