Прочитај ми чланак

Београд на води ниче из фекалија

0

"Према мојим информацијама, читава Улица кнеза Милоша и део Сењака је под септичким јамама. Те јаме морају да се чисте периодично. Пет или шест испуста Беогард има директно у Саву или Дунав, а три су у околини Београда на води" објашњава за наш портал доктор Драгана Ђорђевић из Института за хемију, технологију и металургију. "Замислите да они тамо саграде читав град, а не реше фекалне канализације", у чуду је наша саговорница.

Она истиче да смо ми једина земља у Европи која испушта фекалне воде директно у Данав, без икаквог пречишћавања.

Foto: YouTube Asteriks

„Добар део Београд је на септичким јама, а онај део који је на канализацији, та канализација без икаквог пречишћавања иде директно у реке“, понавља наша саговорница.

О томе да Београд нема регулисано одлагање фекалних вода сведочи и информација да је предузеће Водовод и канализација изненадно и једнострано прекинуло уговор са свим приватницима који се баве комуналном делатношћу – одвозом фекалних вода. „Тиме је онемогућен истовар фекалних вода на депонији Ада Хуја, која је нажалост једино законом предвиђено место за то“, саопштило је Удружење забрањених приватника. Поводом те информације контактирали смо и ЈКП „Водовод и канализација“, али одговор нисмо добили ни путем телефона ни путем мејла.

„Ти камиони који се довозе и просипају у Ади Хуји су вероварно од чишћења септичких јама“, констатује наша саговорница.

Она наводи да проблоем са септичким јамама имају и дивља насеља, попут Калуђерице.

Неконтролисано изливање фекалних вода утиче на животињкси свет, упозорава Ђорђевић.

„Екохемски састав река се мења због тога, па малтене личи на барски свет, а не на речни. О томе треба да се прича, јер људи нису свесни. Држава системски и стратешки мора да решава. То је могуће решити, аали то није приоритет ове државе. Држава прави градове који се виде, а то што смрди је небитно“, примећује наша саговорница.

На то да Београд има проблем са испуштањем фекалних вода и да на тај начин загађује реке указују већ одавно и бројнен еколошке организације. Ужасавајући снимак где камион избацује фекалије у Дунав недавно је згрозио Србију, али овај проблем није нов. Шокантни снимак избацивања фекалија објављен је јуче на Инстраграм страници Еко страже, али проблем постоји већ годинама и очигледно нико нема намеру да га реши.