Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Камере су ту, нико неће да призна да су њихове

0

Ни почетак нове године није донео одговор на питање ко је поставио и у коју сврху надзорне камере на бројним локацијама у Београду.

Грађани, а затим и медији су средином децембра указали на то да су се на бројним саобраћајницама у Београду, негде на раније предвиђеним местима на семафорима и бандерама, а негде и на новим “кукама“ појавиле нове надзорне камере.

Прва теорија је била да су у питању нове камере за снимање саобраћајних прекршаја, али након низа изјава и “објашњења“ надлежних, јавност и даље није добила одговор на то чије су то у ствари камере и чему служе.

Судећи по добијеним одговорима, камере нису ни полицијске ни градске.

Последњу информацију објавио је повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић, који је на Твитеру објавио одговор из Градске управе града Београда, у ком се наводи да то тело није поставило камере путем којих се врши нека врста видео надзора на територији српске престонице.

Да би камере могле бити градске назначио је раније градски менаџер Горан Весић, када је изјавио да нова Стратегија за безбедност саобраћаја за Београд од 2017. до 2020. обухвата и постављање нових 60 камера на градским улицама.

Поводом његове изјаве, али и спекулација медија, у МУП-у је објашњено за Б92 да то нису камере „за снимање прекршаја“, већ вероватно за надзор саобраћаја.

Забуну је подгрејало и то што Весић није прецизирао да је постављање камера планирано или је већ у току.

На крају се огласио и министар полиције Небојша Стефановић на седници скупштинског Одбора одбрану и унутрашње послове, где је потврдио да бар неке камере ипак јесу МУП-ове, али је био врло прецизан када је говорио о замени, а не о постављању нових камера.

Иако су медији протумачили његову изјаву као “решење мистерије“, Стефановић је у ствари рекао да МУП мења већ постојеће камере новим моделима, али је прецизирао да се у овој фази пројекта “Безбедан град“ не постављају нове камере.

На друштвеним мрежама су се појавила и тумачења да су их поставили Секретаријат за инвестиције или Секретаријат за саобраћај, али је Шабић одговорио да су и та два тела део градске управе, која је дописом Поверенику “одбацила одговорност“ за камере.

Оно што је чињеница јесте да камере постоје, као и да су вероватно прикључене на већ изведену мрежу.