Прочитај ми чланак

Београд је данас трећи најзагађенији град на планети

0

Београд данас, по ко зна који пут, муку мучи са загађењем ваздуха, па је на самом врху светске листе. Испред наше престонице су Делхи и Улан Батор. Да је ваздух загађен, признаје и Завод за јавно здравље Београд, па препоручује да осетљивије групе становништва (стари, деца, срчани и плућни болесници) преусмере активности у затворен простор, а остали да их смање и праве чешће паузе.

Огласиле су се и организације и покрети.

Наше здравље, здравље наше деце, угрожено је небригом институција и континуираним игнорисањем упозорења, мерења и анализа које јасно говоре да је загађење ваздуха озбиљан проблем, који се неће сам од себе решити – упозорили су данас из иницијативе Не давимо Београд.

Забринути су и у Екостражи.

– Србија гори! Октобар је, а ми имамо загађење као да је најдубља зима. По СЕПА станицама четири места имају јако загађен ваздух – Београд (Врачар), Ниш, Смедерево и Нови Пазар. На луфтдатену можемо да видимо да је у целој земљи загађен ваздух – наводе из Еко страже.

Загађење ваздуха у Србији веће од званичних података

Смртност од короне повезана са загађењем ваздуха

Они су грађанима поручили да остану код куће, не отварају прозоре и да се, уколико излазе напоље, заштите нано маскама које филтрирају ПМ 2.5 честице.

О загашењу сведочи и сајт Беоеко, који објављује податке и препоруке Завода за јавно здравље Београд.