Прочитај ми чланак

Белоглави суп са Увца убијен у Сирији

0

Белоглави суп Милан, који је крајем прошле седмице тешко рањен у Сирији поред места Ал Сауда, угинуо је у понедељак, потврђено је у Специјалном резервату природе „Увац“ у Новој Вароши. Реч је младој, маркираној птици која је ове године из колоније Радоиња у свом првом и, нажалост, последњем лету, превалила готово 2.000 километара када га је метак стигао у Сирији.

После сазнања да је птица рањена, понуђена је помоћ за његово збрињавање из прихватног центра за птице грабљивице у Либану. Но, иако му је прва помоћ указана и том приликом заустављено крварење, младој птици није било спаса. Издахнула је неколико дана касније.
 
„Супу Милану је заустављено крварење и подвезано крило, али су му мале шансе за опоравак с обзиром на то да му је крило поломљено. Тешко да ће преживети“, речено је у Фондацији за заштиту птица грабљивица одмах после сазнања да је рањен белоглави суп.
Њихове стрепње су се, нажалост, обистиниле неколико дана касније, када је птица угинула.
 
На основу маркице и броја који је белоглави суп имао на нози, орнитолози су утврдили да се ради о птици која је рођена и маркирана у Радоињи код Нове Вароши, преносе Новости.
 
Велики масакр строго заштићених белоглавих супова догодио се 2020. године, када је резерват Увац саопштио да је чак шест младунаца искочило из гнезда (троје су успели да спасу) и подавило се у језеру од великог страха коју им је узроковао дрон-хеликоптер пошто им је јездио изнад глава, а за кога су опозициони медији открили да је у власништву Жељка Митровића. Наравно, за ову велику трагедију нико није одговарао.