Прочитај ми чланак

Банке увеле нову праксу: Због овога могу да вам блокирају рачун

0

Ако вам истекне лична карта, а нову не извадите унапред, банке имају нову праксу - да вам блокирају текући рачун. И шта ако се то догоди док сте на летовању? Шта радити у том случају објаснио је финансијски саветник Владимир Васић.

– Грађане бих саветовао да ко има личну карту са чипом, а има приступ порталу е-управа, на том сајту може да види када им заправо истиче било који документ. Тада имате информацију како бисте заменили ваш документ. Када дођете у банку, нећете моћи да подигнете новац са истеклом личном картом, она може да вам блокира рачун док не донесете валидан документ – објашњава финансијски саветник и банкар Владимир Васић и додаје:

– Ово не важи само за физичка лица, већ и за правна лица. На тај начин ви банци морате да донесете документ не због банке, него управо због вас и ваше сигурности. Крађа идентитета је нешто што добар део криминалаца покушава да искористи, да ли је то на интернету или је физички документ и зато је лична карта толико важан и битан документ да би се смањио тај ризик. Банке нису у обавези да обавештавају грађане да им истиче лична карта и то је само леп гест банака да вас подсећају да вам истиче документ. Чим ви донесете важећи документ, банка ће вам омогућити да користите ваш новац у вашој банци – закључио је Владимир Васић.