Прочитај ми чланак

Банатски паори: Назира се промена министра пољопривреде!

0

ministarstvo_poljoprivrede Mинистарство пољопривреде које је у власти тајкуна припрема  уништавање  српског  сељака.

(Србин.инфо)
Српски Велепоседници који у својој власти држе Министарство пољопривреде су направили замку којом ће „ по закону ” уништити мала и средња породична пољопривредна газдинства.

Да би се велепоседници ослободили конкуренције приликом узимања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини они су спремили преднацрт будућег Закона по којем ће такјуни бити исфорсирани у односу на српског сељака.

Из Министарства пољопривреде су тајкуни добили сигнал и инструкције како треба елиминисати мала и средња породична пољопривредна газдинства и егзекутори су кренули свако на свој задатак.

Први задатак је Министарство већ обавило усвајањем Закона о подстицајима у пољопривредној производњи када је тајкунима омогућено да за своје оранице до којих су дошли на сумљив начин могу добити подстицајна средства из буџета .Како се у народу каже да се „власи недосете то им је омогућено само до сто хектара регистрованог земљишта. Одмах потом тајкуни региструју велики број фирми / један велепоседник је само у Зрењанинској  општини регистровао преко тридесет фирми а у Војводини има преко педсет таквих фирми / на којима је већ остварио субвенције.

На тај начин су тајкуни показали да су они власници буџета министарства пољопривреде а да је у ствари Министар Пољопривреде господин Горан Кнежевић њихов помоћник, који да тајкуни неби имали конкуренцију у јачим газдинствима доноси уредбу којом на једној адреси немогу бити регистрована два газдинства.

Коме то Министар Пољопривреде служи када помаже тајкунима да униште пољопривреднике уопште. „ Наш“ Министар Пољопривреде ако је он уствари и „ наш “ се игра са ђаволом а ко са ђаволом тикве сади о главу му се лупају.

Прво у оваквом буџетском дефициту када се држава сукобљава са највећом кризом у својој историји министар пољопривреде је омогућио абнормална средства контраверзним лицима из буџета  у виду субвенција.

И то није довољно тајкунима па су наложили Министаству пољопривреде да се донесе Закон о УПРАВЉАНУ ЗЕМЉИШТЕМ У ДРЖАВНОЈ СВОЈИНИ који ће како се формулише српски сељак бити УНИШТЕН . Пољопривредницима је презентована варијанта преднацрта тог Закона и омах се видело из чије кухиње стиже тај закон . 

Пољопривредницима је било јасно о чему се ради и пре представљања предлога преднацрта закона када су видели да ту присуствују лица која су издала интересе пољопривредника још 2011 године. Та лица су избачена из Асоцијације пољопривредника 2011 године, слдеће 2012 године покушавају да унесу разор међ пољопривреднике ,у време протестне вожље које су као последицу имале блокаду путева најружније се изражавали о пољопривредницима и тада бивају избачена из Банатске Асоцијације, али су и даље мили гости у министарству. Потом имамо ситуацију да нам се исти људи у самом министарству престављају као заступници интереса пољопривредника испред Асоцијације СПАС. Задњи пут су се представили као заштитници интереса испред Уније пољопривредника Србије.

Колико лица имају ти људи ? Успут питамо Министарство  дали су они слепи или им та господа служе као тројански коњ који ће покрити поданички однос Министарства пољопривреде у односу на тајкуне . У преднацрту новог Закона категоричан је став министарства да се омогући онима који у свом поседу имају велике површине обрадивог земљишта да могу од државе да узму у закуп у првом кругу и до 200 хектара ораница и то пута педесетак имања ето тајкунима и десет хиљада хектара у закуп. Она газдинства која у власништву имају мање површина ораница моћиће по предлогу новог закона купити врло мало или готово ништа државне земље у закуп. То би биле оне површине које су реслови односно мање парцеле које људима који газдују министарством нису интересантне .

Господин Зоран Кнежевић јавно заговара да ће се овакав принцип поштовати јер је то наводно тржишни принцип располагањем земљиштем. Наша Асоцијација која је свесна да Министарство пољопривреде оваквим потезима мала и средња газдинства води у пропаст и социјалну беду па  инсистира да се на лицитацији могу појавити у првом кругу искључиво породична газдинства и да у првом кругу могу лицитирати максимално 20 хектара како би се спречило толико раслојавање друштва и пропаст преко 90 % пољопривредника.

За наш предлог Министарство нема слуха тврде да је то социјални принцип управљања земљиштем у државној својини и то су неке земље одбациле као лош принцип .Сматрамо да треба поштовати специфичне услове наше пољопривреде и стања у ком се налази наша држава и тако се и понашати . Људи у нашем министарству су заборавили у којој држави живе , да су нас они довели до ове ситуације , а сад се тобож чуде што неки пољопривредници на западу квалитетније привређивају .

goran-knezevicМи бисмо желели да верујемо да ово није поданички однос нашег Министра и његовог Министарства. Желели бисмо и да верујемо да су Министру пласиране неистините информације са терена а да он као поштен човек доноси лоше одлуке због необавештености. Жалосно је то што нас својим поступцима Господин Кнежевић уверава у нешто друго.

Да се осећамо иманипулисаним стоји и чињеница да су наши ратари улагали и последња своја средства за куповину регресираног дизел горива које ће им стојати на лагеру а држава им за узврат неуплаћује нити подстицајна средства у виду шест хиљада по хектару. Када је држава узела од пољопривредика новац за гориво зашто им бра тај новац невраћа . Све нас наводи на помисао да нас обмањујете са предумишљајем.

Из тих разлога можете у најскорије време очекивати реакцију малих и средњих пољопривредних произвођача које је Министар  већ одбацио или боље речено отписао али будите свесни да  снага Министарства Пољопривреде требамо бити ми а не неколицина тајкуна који су толико дрски да се јавно фале да  им је Министар потчињен. Можда Министар рачуна и на то да је он добар министар а да смо ми лош народ . Дали ће Министар покушати да мења народ који није добар или ће му служити јер је у ствари добар Министар онај који служи народу видећемо време ће показати .

До нас је допрла чак информација од људи који су  наводно блиски Министру пошто су господина Кнежевића довољно искористили да ће га предложити за смену приликом реконструкције Владе  Србије.

Нама малим и средњим породичним пољопривредним газдинствима вероватно предстоји нова „сељачка буна „.Ми смо принуђени да заштитимо своје интересе и своја права па и права пољопривреде уопште јер таквим потезима штитимо опстанак државе Србије уопште.

 БАНАТСКА  АСОЦИЈАЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНИКА   БАНАТСКИ  ПАОРИ