Прочитај ми чланак

Бабићев брат гради зграду од 4.000 квадрата

0

Како брат Зорана Бабића зида у Врњачкој Бањи по плану за који је грађевинска инспекција утврдила да је нелегалан, јер угрожава извор минералне воде.

– Ма не могу, бре пријатељу, ништа да ти објашњавам… Одакле ми паре? Па нашао сам! Знаш ли ти како се гради зграда? Ништа се не плаћа, пријатељу. Него дајеш у квадратури. Значи, не треба ти паре уопште! Градитељу дајеш процентуално квадратуру.

Овако је Горан Бабић, брат од стрица Зорана Бабића, првог човека Коридора Србије у оставци, одговорио на питања БИРН-а о томе одакле му новац за изградњу великог стамбеног блока у Врњачкој Бањи будући да се никада раније није бавио грађевинским пословима, нити је имао неки други уносан бизнис и успешно предузеће.

Педесетосмогодишњи рођак Зорана Бабића свој грађевински првенац подиже на ексклузивној локацији на самом ободу бањског парка, тик уз извориште минералне воде Снежник које се налази у зони санитарне заштите.

Бабић зида стамбени објекат од скоро 4.000 квадрата и чак 84 стана, који одудара од архитектонско-урбанистичке целине централног бањског парка, на месту за које је грађевинска инспекција утврдила да је уређено Планом генералне регулације који није у складу са Законом о планирању и изградњи.

Инспекција је утвдила да се дозволе за градњу у зонама заштите изворишта (у којој гради и Бабић), зидају на основу Плана генералне регулације који не садржи елаборат о њиховој заштити, што иначе битно утиче на одређивање правила градње.

Због тога је инспекција предложила министарству да забрани даљу примену Плана генералне регулације, а из Министарства поручују да ће о даљим мерама одлучити након што Уставни суд оцени законитост поменутог документа и додају да је поступак покренут.

Иако нема формалне потврде да Зоран Бабић „има прсте“ у овом уносном послу, он је редовно обилазио градилиште, а извори БИРН-а из Врњачке Бање кажу да је близак са братом и да важи за човека са великим утицајем у бањи.

Бабић није желео да коментарише наводе о нелегалној градњи.

Планови градње по мери моћних инвеститора

Иако у Просторном плану Врњачке Бање из 2011. пише да је заштита културних добара, градитељског наслеђа и седам минералних извора, међу којима је и Снежник, најважнија за развој бање, стање на терену демантује такав стратешки став.

Позната по туризму заснованом на лековитој води и благој клими, најпознатија српска бања доживела је градитељски бум последњих неколико година који прети да у потпуности промени изглед и амбијент старе и надалекочувене туристичке дестинације.

Ова троспратна зграда ниче у зони препознатљивој по специфичној архитектури и вилама – културним споменицима Врњачке Бање, од којих неке потичу из средине 19. века.

Осим што се не уклапа у амбијенталну целину, овај стамбени објекат налази на свега педесетак метара од једног од најпознатијих и најпосећенијих извора минералне врњачке воде – Снежника, који је због урбанистичког хаоса и неконтролисане градње 2011. године већ био затваран.

У води Снежника тада су се појавиле фекалне бактерије након што је дошло до изливања канализације због прекомерне градње. Објекат који код Снежника гради Горан Бабић надмашио је својом величином све до сада изграђене на тој локацији.

Бабић је грађевинску дозволу за поменути објекат добио у априлу 2019. године.

Против изградње тог стамбеног објекта први се побунио комшија Драган Брђовић који је у пријави навео да „један моћник“ гради објекат по плановима који нису донети ваљано, уз напомену да то отвара могућности за злоупотребе приликом издавања грађевинских дозвола.

Након добијања ове пријаве, Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја послало је надлежну грађевинску инспекцију да изврши ванредни надзор. Налаз инспекторке Тање Обрадовић практично је потврдио Брђовићеве наводе.