АРНАУТИ ПРОВОЦИРАЈУ: Траже извињење игумана Саве због „геноцида над Албанцима“

0

Албанци из "Али Хадре" у Дечанима траже од игумана манастира Високи Дечани Саве Јањиц́а да се извини за, како тврде, геноцид који су српска држава и народ починили над косовским Албанцима из Дечана.

„Такође, тражимо од игумана да се повуче од тога да провоцира безбедносну ситуацију у Дечанима, јер имања и предузећа Апико и Илириа не припадају манастиру Дечани, већ имања припадају овим предузећима и општини Дечани. Подсећамо Саву и његове подређене да нема Албанаца који ће пренети имовину и предузећа „Апико“ и „Илирија“ у власништво манастира Дечани, јер је за нас одлука Уставног суда Републике Косово из 2016. неприхватљива и неспроводива зато што овај документ легитимише одлуке из Милошевићевог времена насилних мера“, кажу албански историчари.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, говорио је претходно за Глас Америке, секцију на албанском језику о обавези да се као коначна спроведе одлука Уставног суда Косова о враћању 24 ха узурпиране земље овом манастиру.

Такође говорио је о томе како види улогу своје цркве и манастира и сопствену улогу у мирном суживоту са својим албанским комшијама.

Насупрот њему, са тим се у истом програму нису сложили градоначелник Дечана, Башким Рамосај и председник удружења Али Хадри из Дечана Шкодран Имерај.

Није први пут да се ово удружење оглашава тешким речима на рачун манастира и братије, посебно архимандрита Саве Јањића, чак и када међународни представници у јавност изађу са подршком манастиру. Поред оптужби, претили су ултиматумима, протестима и блокадом путева. Манастир Дечани није једини објекат СПЦ који се тренутно проглашава албанском наслеђем.

Већ два месеца се размјењују оштре оптужбе због најпре неауторизованих радова на остацима саборне цркве новобрдских и грачаничких епископа и представљање овог локалитета као католичког наслеђа, а потом и због одржавања католичке мисе на истој локацији.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!